Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 49

Kcal / portion: 52

GBR (GI) / port: 0
Recept: 258 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 3%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Toppredning:
Oxfond koncentrerad 1.5 msk 11%
Vatten 5.0 dl 0%
el. buljong/fond 5.0 dl Äts ej
Vetemjöl 2.5 msk 31%
Bottenredning:
Enligt ovan plus..
Smör el. margarin 1.5 msk 59%
Kockskolan:
Så reds sås > Äts ej
Om mörka såser > Äts ej
Redningsmängd mjöl > Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
Toppredning
- Vispa ner vetemjöl lite i taget i dubbla mängden kallt vatten eller kall buljong. Vispa till jämn smet utan klumpar. Matlagningsmjöl rörs ihop med lika mängd vatten.
- Blanda redningen noga med resterande vatten+fond eller buljong. Låt såsen småkoka i 10 minuter. Rör om då och då så att såsen inte bränns vid. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen.
Bottenredning
- Smält matfett (smör eller margarin) i en kastrull och låt det fräsa en kort stund tills lätt ljusbrunt (brynt) utan att bränna. Tag av kastrullen från värmen. Vispa ner vetemjöl kraftfullt eller matlagningsmjöl försiktigt, tills lagom tjock smet.
- Sätt tillbaka kastrullen på värmen. Fortsätt vispa och tillsätt vatten och fond eller buljong. Blanda noga. Låt såsen småkoka 10 minuter. Rör om då och då så att såsen inte bränns vid. Sila såsen. Smaka av med salt och peppar.
Smaksätt grundsåsen med vad som gäller för aktuellt såsalternativ (läs mer > Om mörka såser). Skall såsen användas vid ett senare tillfälle hälls den i ett förvaringskärl och ytan täcks med ett tunt lager smält matfett eller buljong för att den inte skall "skinna sig". Kyl av såsen hastigt och ställ kallt tills den skall användas.
Kockens kommentar
Vetemjöl kan ge mjölsmak åt såsen om den inte sjudes lång stund. Används matlagningsmjöl undviker man detta. Det går bra att använda majsstärkelse, risstärkelse, potatismjöl och annat matlagningsmjöl. Arrowrot ger klarare sås. Mörk buljong/fond kan vara av nötdjur (oxfond) eller vilt (viltfond). Viltfond har kraftfullare smak. Välj fond passande till huvudvaran i receptet. Brun grundsås benämns också mörk grundsås eller skysås. Sky skall inte förväxlas med steksky som vi får i pannan när vi steker mat. Läs mer > Om mörka såser.
Alterativ
Jus lié/avredd sky på buljongtärning eller koncentrerad fond
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fond
-
Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsås
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Jus lié, avredd sky
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärning
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fond
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannerströms rödvinssås ¤
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sås av steksky
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan