Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 122

Kcal / portion: 155

GBR (GI) / port: 0
Recept: 774 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 10%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Madeira 1.0 dl 17%
Brun grundsås ¤ 5.0 dl 52%
Tryffel konserverad 30.0 gram 1%
Smör rumsvarmt 2.5 msk 31%
Kock: Julia Child
Tillagning
- Grundsås: Tillred brun grundsås (sause brune eller jus lié, se separat recept via länk nedan). Tidsåtgång här ej medräknad.
- Fintärna eller skär tunna skivor av tryffeln.
- Blanda starkvinet med tryffelnkonservens spad. Koka ner vätskan till hälften.
- Tillsätt brun grundsås och låt sjuda ett par minuter. Smaka av. Såsen kan förstärkas med koncentrerad köttfond eller med mer vin. Tillsätt i så fall lite taget och låt den sjuda en stund så att alkoholen kokar bort. Tillsätt tryffeln.
- Montera: Ta kastrullen av värmen och vispa ner smör klickvis.
Kockens kommentar
Klassisk sås till fint kött som oxfilé och biff, till exempel Tournedos Rossini. Se dito recept. Passar också till färskstekt gåslever, kalv, skinkstek och äggrätter. Périgueux är centralorten i departementet Dordogne i sydvästra Frankrike intill Bordeaux, bland annat känd för sin svarta tryffel. Perigord var förr en provins som i stort sett motsvarar nuvarande Dordogne. Såsen är "avancerad" om grundsås måste tillredas.Tillhörande recept
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel
-
Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsås
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Jus lié, avredd sky
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärning
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fond
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannerströms rödvinssås ¤
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sås av steksky
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan