Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Tournedos

4.0 

styck

Baguette, bagett

4.0 

skivor

Smör normalsaltat

1.0 

msk

Hushållssnöre

 

 

Salt och svartpeppar

 

 

 

Sås:

 

Madeira

1.5 

dl

Vatten

3.0 

dl

Oxfond koncentrerad

1.5 

msk

Smör kallt

25.0 

gram

 

Garnering:

 

Gåsleverpastej konserv

4.0 

skivor

Tryffel skivad

8.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så pannsteks oxfilé >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Meerlust Rubicon

Smakrikt rött vin
Pris: 229 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 173

Kcal / portion: 691

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2763 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 16%

Fett: 10%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 398 gram)

Ingredienser

Visa:

Tournedos 4.0 styck 45%

Baguette, bagett 4.0 skivor 4%

Smör normalsaltat 1.0 msk 3%

Hushållssnöre %

Salt och svartpeppar 0%

 

Sås:

Madeira 1.5 dl 7%

Vatten 3.0 dl 0%

Oxfond koncentrerad 1.5 msk 1%

Smör kallt 25.0 gram 7%

 

Garnering:

Gåsleverpastej konserv 4.0 skivor 33%

Tryffel skivad 8.0 styck 0%

 

Kockskolan:

Så pannsteks oxfilé > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Sätt ugnen på 200ºC.
  2. Skär köttet i tjocka portionsskivor. Bind ihop köttet med hushållssnöre. Salta och vrid grov svartpeppar över.
  3. Hetta upp smör i stekpanna på högsta värme. Stek köttet ett par minuter på var sida till fin yta. Sätt i ugn 8-10 minuter. Ta ut och låt köttet vila.
  4. Hetta upp smör i stekpanna på medelhög värme och stek baguette­skivor gyllenbruna i någon minut. Ta ur.
  5. Sås: Tillsätt madeira, vatten+fond i stek-pannan. Koka ner till halva mängden och tills såsen blivit trögflytande (cirka 15 minuter). Vispa ner kallt smör klickvis. Egentligen ingår Sauce Perigord/Périgueux i receptet, se dito via länk nedan.
  6. Lägg upp en brödskiva på tallriken och på den tournedon. Lägg gåsleverskiva en sekund i het panna och lägg den sedan på köttet. Toppa med skivad tryffel. Garnera med sås.

Kockens kommentar

Originalreceptet är med stekt färsk gåslever. Rätten uppkallad efter den matglade italienska tonsättaren Gioacchino Rossini (1792-1868), kanske mest känd för sin opera Barberaren i Sevilla. Tournedos är en 2,5 centimeter tjock skiva av oxfiléns mittparti. Läs mer, klicka på ingrediens > Tournedos.

Kärntemperaturer ("innertemperatur"):

 Stekgrader kött *)

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Läs mer > Om innertemperaturer.

Passar till

Sauce Perigord/Périgueux

Fler recept inom Oxfilé, tournedos

Liknande recept som Tournedos Rossini