Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Tournedos Rossini
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 173
Kcal / portion: 691
GBR (GI) / port: 0
Recept: 2763 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 16%
Fett: 10%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Tournedos 4.0 styck 45%
Baguette, bagett 4.0 skivor 4%
Smör normalsaltat 1.0 msk 3%
Sås:
Madeira 1.5 dl 7%
Vatten 3.0 dl 0%
Oxfond koncentrerad 1.5 msk 1%
Smör kallt 25.0 gram 7%
Garnering:
Gåsleverpastej konserv 4.0 skivor 33%
Tryffel skivad 8.0 styck 0%
Kockskolan:
Så pannsteks oxfilé > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Sätt ugnen på 200ºC.
- Skär köttet i tjocka portionsskivor. Bind ihop köttet med hushållssnöre. Salta och vrid grov svartpeppar över.
- Hetta upp smör i stekpanna på högsta värme. Stek köttet ett par minuter på var sida till fin yta. Sätt i ugn 8-10 minuter. Ta ut och låt köttet vila.
- Hetta upp smör i stekpanna på medelhög värme och stek baguetteskivor gyllenbruna i någon minut. Ta ur.
- Sås: Tillsätt madeira, vatten+fond i stek-pannan. Koka ner till halva mängden och tills såsen blivit trögflytande (cirka 15 minuter). Vispa ner kallt smör klickvis. Egentligen ingår Sauce Perigord/Périgueux i receptet, se dito via länk nedan.
- Lägg upp en brödskiva på tallriken och på den tournedon. Lägg gåsleverskiva en sekund i het panna och lägg den sedan på köttet. Toppa med skivad tryffel. Garnera med sås.
Kockens kommentar
Originalreceptet är med stekt färsk gåslever. Rätten uppkallad efter den matglade italienska tonsättaren Gioacchino Rossini (1792-1868), kanske mest känd för sin opera Barberaren i Sevilla. Tournedos är en 2,5 centimeter tjock skiva av oxfiléns mittparti. Läs mer, klicka på ingrediens > Tournedos.
Kärntemperaturer ("innertemperatur"):
Stekgrader kött *) | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Läs mer > Om innertemperaturer.
Passar till
Fler recept inom Oxfilé, tournedos
Liknande recept som Tournedos Rossini
-
Oxfilé med bearnaise, stekt svamp och råstekt potatis
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Tournedos med sparris
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chateaubriand med rödvinssmör och pommes de terre lyonnais
Tid: 50 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Filé mignon/Filet mignon (oxfilé) grundrecept
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Rydberg
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxfilé till större sällskap
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Inbakad oxfilé
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Arla
-
Beef Wellington (Biff Wellington, inbakad oxfilé)
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Tournedos Rossini
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Coeur de filet Provençal, Oxfilé provencale
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan