Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 133
 
    
                Kcal / portion: 523
 
    
                GBR (GI) / port: 8
Recept: 1045 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 8%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Filé/filet mignon 2.0 styck 24%
Matolja till stekning 1.0 msk 11%
Tillbehör:
Grön sparris färsk 200.0 gram 5%
Matolja till stekning 1.0 msk 11%
Potatis 400.0 gram 26%
Mjölk 0.5 dl 3%
Smör 2.0 msk 18%
Vitlök 2.0 klyftor 2%
Tillvalsalternativ:
Aromsmör ¤ 0%
Kockskolan:
Om innertemperaturer > Äts ej
Så pannsteks oxfilé > Äts ej
Så ugnssteks oxfilé > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Dishin´ witt Di, filet mignon" under bilden. För pannstekning se > Så pannsteks oxfilé.
- Putsa köttet fritt från hinnor. Gör aromsmör om sådan önskas. Sätt ugnen på 200°C.
- Vitlöks potatismos: Rengör potatis och skär i mindre bitar. Koka potatisen mjuk. Tillsätt mjölk, smör, hackad vitlök, salt och peppar. Se recept via länk nedan > Potatismos med skal och vitlök.
- Sparris: Skär av torra ändar. Lägg sparrisen på ugnsplåt. häll på lite matolja och sätt in dem i 20-25 minuter tills mjuka men fortfarande krispiga.
- Filé: Pensla köttet med olja. Salta och peppra. Hetta upp en gjutjärnspanna med lite olja på högsta värme och bryn köttet någon minut på var sida till fin brun yta.
- Ställ in pannan i ugnen (ej om trähandtag) i cirka 5 minuter, eller använd en ugnssäker form. Ta ut och stick in en stektermometer för koll av önskad kärntemperatur. Se tabell nedan. Eller använd fingermetoden (läs mer > Om innertemperaturer).
- Låt köttet vila i 5 minuter för att stabilisera köttsafterna. Servera.
Kockens kommentar
Filé mignon (fr. filet mignon "lilla filén", mignon = söt, näpen) är en filérätt modell tournedos, men tagen ur den tjockare delen av filéns svans. Vanligen får man bara ut en eller två skivor à 2,5 centimeter passande till filé mignon. Läs mer om oxfilé, klicka på ingrediens > Filé/filet mignon.Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
| Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött | 
| Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött | 
| Rosaröd | 50-55°C | 75% rött | 
| Rosa | 55-60°C | Rosarött | 
| Medium | 60-65°C | Rosabrunt | 
| Välstekt | 65-70°C | Bunrosa | 
| Genomstekt | 70°C+ | Genombrun | 
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Passar till
Fler recept inom Oxfilé, tournedos
Liknande recept som Filé mignon/Filet mignon (oxfilé) grundrecept
- 
                
                    Oxfilé med bearnaise, stekt svamp och råstekt potatisTid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Tournedos med sparrisTid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Chateaubriand med rödvinssmör och pommes de terre lyonnaisTid: 50 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Filé mignon/Filet mignon (oxfilé) grundreceptTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Biff RydbergTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Oxfilé till större sällskapTid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Inbakad oxfiléTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Beef Wellington (Biff Wellington, inbakad oxfilé)Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Tournedos RossiniTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Coeur de filet Provençal, Oxfilé provencaleSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                               
                               
                              