Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 146

Kcal / portion: 638

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2551 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 8%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Oxfilé skivad 700.0 gram 33%
Gul lök 2.0 st stora 6%
Potatis 0.8 kilo 21%
Persilja finhackad 1.0 msk 0%
Smör till stekning 50.0 gram 14%
Matolja till stekning 0.5 dl 16%
Tillbehör:
Äggula 4.0 styck 8%
Senap fransk osötad 2.0 msk 1%
Grönsallad 200.0 gram 1%
Kockskolan:
Om bräcka, såtering > Äts ej
Om Biff Rydberg > Äts ej
Så råsteks potatis > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Förbered: Skala potatisen. Tärna smått. Skala och finhacka lök. Skär oxfilén i kuber 3x3 cm. Finhacka persilja. Använd helst flera stekpannor.
- Fräs lök i smör och olja på medelvärme. Kan smaksättas med lite soja och en skvätt öl. Håll varmt.
- Stek potatis gyllenbrun och lätt knaprig i smör på medelhög värme. Salta lätt. Låt rinna av på hushållspapper.
- Såtera köttet (stek hastigt) i smör på högsta värme, så att köttet får mörk stekyta utan att vara bränd och en rosa insida. Läs mer > Om bräcka, såtera.
- Servera: Lägg upp kött, lök och potatis i rader på fat eller tallrik. Lägg på en äggula. Strö persilja över. Servera med senap eller senapsmousse (se kommentar nedan).
Kockens kommentar
Rätten uppfanns på och fick sitt namn efter Hotell Rydberg i Stockholm (läs mer > Om Biff Rydberg). Tillagas av oxfilé och inte av biffen (ytterfilén). Förebilden var Boeuf sauté Lyonnais. En variant av detta recept är Biff Greta även kallat Biff special. Se receptet via länk nedan.
Senapsmousse är gott tillbehör. Till 4 portioner: Vispa upp 2 dl grädde, tillsätt 1 dl socker. Rör ner 1 dl Colemans senapspulver, eventuellt också lite mosade bruna senapskorn. Låt stå och dra en stund i kylen. Vid servering, doppa en matsked i varmvatten. Forma små ägg av moussen och lägg på köttet.
Receptet reviderat 2020
Alternativ
Fler recept inom Oxfilé, tournedos
Liknande recept som Biff Rydberg
-
Oxfilé med bearnaise, stekt svamp och råstekt potatis
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Tournedos med sparris
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chateaubriand med rödvinssmör och pommes de terre lyonnais
Tid: 50 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Filé mignon/Filet mignon (oxfilé) grundrecept
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Rydberg
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxfilé till större sällskap
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Inbakad oxfilé
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Arla
-
Beef Wellington (Biff Wellington, inbakad oxfilé)
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Tournedos Rossini
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Coeur de filet Provençal, Oxfilé provencale
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan