Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 105
 
    
                Kcal / portion: 679
 
    
                GBR (GI) / port: 4
Recept: 2718 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 4%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Tournedos 4.0 styck 46%
Vit sparris färsk 16.0 styck 11%
Smör till stekning 1.0 msk 4%
Aromsmör:
Smör 70.0 gram 19%
Soltorkade tomater 3.0 styck 1%
Basilika finhackad 5.0 msk 0%
Svartpeppar nymald 1.0 krm 0%
Tillbehör:
Potatis 8.0 styck 20%
Kockskolan:
Så lagas vit sparris > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Så pannsteks oxfilé > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Aromsmör: Smöret bör vara rumsvarmt. Finhacka tomater och basilika. Blanda med smör och lite peppar. Rulla i folie. Lägg in i kylskåp eller frys. Ta ut och skär i skivor före servering.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Kött: Putsa köttet rent från hinnor. Bind ihop med hushållssnöre i tjocka portionsbitar.
- Potatis: Borsta potatisen ren, men behåll skalen. Skär potatisen i klyftor och lägg på en ugnsplåt. Pensla med matolja och salta. Sätt in i ugnen i 20-30 minuter.
- Sparris: Skär bort torr ände och skala sparrisen noga och försiktigt med potatisskalare. Skala inte toppknoppen. Koka i lättsaltat vatten i 5-15 minuter beroende på tjocklek, tills mjuk men inte slapp. Läs mer > Så lagas vit sparris, eller se recept > Så skalas och kokas vit sparris.
- Steka: Hetta upp smör i panna på hög värme. Stek köttet 3-5 minuter på var sida. Vänd köttet flera gånger under stekningen för bättre genomstekning. Salta och peppra. Låt vila i 5 minuter.
Kockens kommentar
Tournedos skall vara 2,5 centimeter tjock av oxfiléns mittparti. På franska tourner = vända, dos = rygg. Köttet skall vara väl mörat. Läs mer, klicka på ingrediens > Tornedos.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
| Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött | 
| Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött | 
| Rosaröd | 50-55°C | 75% rött | 
| Rosa | 55-60°C | Rosarött | 
| Medium | 60-65°C | Rosabrunt | 
| Välstekt | 65-70°C | Bunrosa | 
| Genomstekt | 70°C+ | Genombrun | 
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Alternativ
Fler recept inom Oxfilé, tournedos
Liknande recept som Tournedos med sparris
- 
                
                    Oxfilé med bearnaise, stekt svamp och råstekt potatisTid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Tournedos med sparrisTid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Chateaubriand med rödvinssmör och pommes de terre lyonnaisTid: 50 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Filé mignon/Filet mignon (oxfilé) grundreceptTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Biff RydbergTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Oxfilé till större sällskapTid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Inbakad oxfiléTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Beef Wellington (Biff Wellington, inbakad oxfilé)Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Tournedos RossiniTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Coeur de filet Provençal, Oxfilé provencaleSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                 
                     
                               
                               
                              