Chateaubriand med rödvinssmör och pommes de terre lyonnais

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Chateaubriand med rödvinssmör och pommes de terre lyonnais

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Oxfilé mittdelen

600.0 

gram

Matolja till stekning

1.0 

msk

Smör till stekning

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Aromsmör:

 

Bananschalottenlök

1.0 

styck

Rött vin

2.0 

dl

Smör normalsaltat

100.0 

gram

 

Sallad:

 

Tomater

8.0 

styck

Rödlök

1.0 

styck

Olivolja

0.5 

dl

Balsamvinäger röd }

1.0 

msk

Basilika

4.0 

kvistar

 

Potatis:

 

Potatis

8.0 

styck

Schalottenlök

2.0 

styck

Smör till stekning

25.0 

gram

Matolja till stekning

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Persilja

0.5 

knippe

 

Kockskolan:

 

ā la lyonnais >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

Så ugnssteks oxfilé >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Fonterutoli

Kryddigt rött vin
Pris: 149 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 142

Kcal / portion: 875

GBR (GI) / port: 4

Recept: 3500 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 9%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 616 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxfilé mittdelen 600.0 gram 21%

Matolja till stekning 1.0 msk 3%

Smör till stekning 1.0 msk 3%

Salt och peppar 0%

 

Aromsmör:

Bananschalottenlök 1.0 styck 1%

Rött vin 2.0 dl 4%

Smör normalsaltat 100.0 gram 21%

 

Sallad:

Tomater 8.0 styck 4%

Rödlök 1.0 styck 2%

Olivolja 0.5 dl 11%

Balsamvinäger röd } 1.0 msk 1%

Basilika 4.0 kvistar 0%

 

Potatis:

Potatis 8.0 styck 15%

Schalottenlök 2.0 styck 1%

Smör till stekning 25.0 gram 5%

Matolja till stekning 2.0 msk 7%

Salt och peppar 0%

Persilja 0.5 knippe 0%

 

Kockskolan:

ā la lyonnais > Äts ej

Om innertemperaturer > %

Så ugnssteks oxfilé > Äts ej

Tillagning (50 min )

  1. Sätt ugnen på 120°C.
  2. Aromsmör: Skala och hacka schalottenlök. Lägg i en kastrull och häll på vin. Koka in allt vin i löken. Låt svalna.
  3. Vispa upp smör med en elvisp. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt löken. Rulla in i smörpapper till en rulle. Lägg in i kyl.
  4. Sallad: Skär tomater i klyftor, skiva lök och plocka basilika. Blanda med olivolja, vinäger, salt och peppar.
  5. Filé: Banka ut oxfilé lite. Salta och bryn i smör och olja till fin färg. Stick in en termometer till mitten av köttet. Stek i ugn till kärntemperatur 55°C.
  6. Potatis: Skala och skiva potatis tunt. Skala och skiva schalottenlök. Stek potatis i smör och olja. Efter några minuter tillsätt lök till potatisen och stek färdigt. Toppa med hackad persilja.
  7. Ta ut filén och låt vila i minst 5 minuter, skär sedan upp den i skivor. Servera eventuellt med lite kalvfond. Låt smöret sakta smälta ner över köttet.

Kockens kommentar

Chateaubriand är mittbiten på oxfilé, den finaste biten. Läs mer > Klicka på ingrediens > Oxfilé mittbiten. Lyonnais = som i Lyon, vilket vanligen innebär att lök ingår i maträtten. Läs mer > ā la Lyonnais.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Fler recept inom Oxfilé, tournedos

Liknande recept som Chateaubriand med rödvinssmör och pommes de terre lyonnais