black pepper
poivre noir
pepe nero
schwarzer Pfeffer
pimienta negra
Svartpeppar är omogna, jästa frukter från arten vanlig peppar. Pepparkornen plockas omogna eller halvmogna och läggs i högar varvid de jäser. De får sedan soltorka i flera dagar tills de skrumpnar och blir brunsvarta.
- Smak: Starkt aromatisk. Aromen beskrivs som varm, citrusaktig, kryddig, samt träigare och blommigare än vitpeppar. Svartpepparns sinnliga doft används ibland i parfymindustrin.
- Alternativ vara: Vitpeppar, kryddpeppar, sichuanpeppar.
- Försäljning/säsong: Säljs året om mald eller som hela korn, i burk eller påse.
- Förvaring: Svartpeppar förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt. Lång hållbarhet, korn behåller smaken mycket längre än mald. Kornen är ljuskänsliga och förvarande ljust tappar de snabbt sin pepprighet.
Köpråd: Köp hela korn och använd pepparkvarn. Många av pepparns aromämnen är flyktiga och försvinner gradvis efter att pepparn malts.
Starkpeppar kan avse svartpeppar, men i äldre kokböcker avsågs vanligen chilipeppar.
Pepparirritanter: Irritanter är ämnen som irriterar - skapar hetta, kyla eller stickighet. Se > Irritanter. I alla pepparsorter är den dominerade irritanten piperin. Svartpeppar innehåller runt 5% piperin. Piperin är ganska värmetåligt, pepprigheten bevaras vid matlagning. Däremot är den ljuskänslig, så peppar skall förvaras mörkt. Låt aldrig finmald peppar stå framme på bordet mellan måltiderna, utan ställ det mörkt.
SÅ ANVÄNDS SVARTPEPPAR
Svartpepparn med sin kraftiga och aromatiska smak är oumbärlig för de flesta matlagare. Passar till allehanda rätter, dock inte till allt. Peppra med urskiljning. Svartpepparkorn anses av vissa bli smakrikare vid lätt rostning i torr panna.
Läs mer
Film: Jamie Oliver - Perfect Steak
Recept med Svartpeppar
Det finns 324 recept med Svartpeppar
-
Knaperstekt fläsksida med sherryäpplen
Tid: 2 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Burgundisk oxfilé med klyftpotatis (GI-recept)
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Räksmörgås på rågkaka (förrätt)
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Avokadosallad med havskräftor (förrätt)
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pölsa med rödbetssymfoni
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Tabbouleh, libanesisk persiljesallad
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rimmad, rökt pastrami
Tid: 9 tim (+ 144 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Tomatströmming med potatis
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Kikärtor i korma curry och kokos med aubergine och paprika
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Maximillian
-
Spaghetti alla Carbonara classico - spagetti på kolarhustruns vis
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sagitta, Kockskolan