(svartpeppar, starkpeppar = frökrydda med stark arom och kryddig smak)
Latin: Piper nigrum
black pepper = seed spice with strong aroma and spicy taste
poivre noir = épice de graines avec un arôme fort et un goût épicé
pepe nero = épice de graines dall´aroma deciso e dal gusto piccante
schwarzer Pfeffer = Samengewürz mit starkem Aroma und würzigem Geschmack
pimienta negro = especia de semillas con fuerte aroma y sabor picante
Svartpeppar är omogna, jästa frukter från arten vanlig peppar (se dito). Pepparkornen plockas omogna eller halvmogna och läggs i högar varvid de jäser. De får sedan soltorka i flera dagar tills de skrumpnar och blir brunsvarta. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Köpråd: Köp hela korn och använd pepparkvarn. Många av pepparns aromämnen är flyktiga och försvinner gradvis efter att pepparn malts.
Starkpeppar kan avse svartpeppar, men i äldre kokböcker avsågs vanligen chilipeppar.
Pepparirritanter: Irritanter är ämnen som irriterar - skapar hetta, kyla eller stickighet. Se > Irritanter. I alla pepparsorter är den dominerade irritanten piperin. Svartpeppar innehåller runt 5% piperin. Piperin är ganska värmetåligt, pepprigheten bevaras vid matlagning. Däremot är den ljuskänslig, så peppar skall förvaras mörkt. Låt aldrig finmald peppar stå framme på bordet mellan måltiderna, utan ställ det mörkt.
SÅ ANVÄNDS SVARTPEPPAR
Svartpepparn med sin kraftiga och aromatiska smak är oumbärlig för de flesta matlagare. Passar till allehanda rätter, dock inte till allt. Peppra med urskiljning. Svartpepparkorn anses av vissa bli smakrikare vid lätt rostning i torr panna.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10