Latin: Piper nigrum

Engelsk översättning pepper, peppercorns, to pepper

Fransk översättning poivre, poivrer

Italiensk översättning pepe, pepare

Tysk översättning Pfeffer, pfeffern

Spansk översättning pimienta, sazonar con pimienta

Vanlig peppar (Piper nigrum) är den i Europa mest konsumerade pepparsorten. Vi är bekant med den som grön-, svart-, eller vitpeppar. Sägs bara "peppar" avses just denna peppar i Sverige, men i varma länder avses som regel chili. I engelskan kan pepper avse båda varianterna. En annan ordförbistring är att man i engelskan benämner såväl arten som varianten svartpeppar för "black pepper". Vanlig peppar är en klättrande ranka i tropiskt klimat. Bladen är ovalt droppformade och 5-10 cm långa. De små, obetydliga, vita blommorna hänger i klasar som utvecklar pepparfrukter. Frukten/bären är först guldgröna, sedan orangefärgade och slutligen ljust röda.

Ursprung: Vanlig peppar har sitt urspung från Indien där den växer vilt och har använts ett par tusen år f.Kr. (eller så var det varianten långpeppar, vilket de lärde tvistar om). Pepparkornen har i långliga tider varit en skattad handelsvara ofta refererad som det "svarta guldet" och har tjänat som substitut för pengar, lösensummor, hyror mm. Pepparn produceras i många länder med tropiskt klimat och numera allra mest i Vietnam som svarar för 1/3-del av världsproduktionen. Vanlig peppar är den mest använda kryddan i Europa och har varit det sedan romartiden på 400-talet.

Peppra (fr. poivrer) gör man bäst med hjälp av en pepparkvarn (se > Kryddkvarnar). Alternativt stöter man pepparn i en mortel. Färdigmald peppar bör man undvika att köpa för att den snabbt tappar sin arom och smak. De flesta är för frikostiga med salt men för snåla med peppar när man kryddar sin mat. En köttbit som skall stekas brukar saltas och peppras innan tillagning. Peppring kan med fördel i stället göras när köttet är färdigstek, för att pepparsmaken mattas betydligt av hård värme. Om man rostar peppar i torr stekpanna får man en intensivare smakupplevelse.

Grön-, svart- och vitpeppar är samma frukt av vanlig peppar, men i olika utvecklingsstadier. Färsk peppar är gräsgrön och vartefter den mognar skiftar den färg i röda toner för att bli mörkt röd som mogen. Den unga frukten ger grönpeppar, svartpeppar görs av halvmogen och vitpeppar av mogen frukt (se respetive vara). Pepparn klassificeras vanligen utifrån den ort eller hamnstad varifrån den skeppas t.ex. Malabar Pepper och Tellicherry pepper, två hamstäder i Indien. Pepparkvaliteten varierar och större, saftigare pepparkorn är finare än små.

Pepparirritanter: Irritanter är ämnen som irriterar - skapar hetta, kyla eller stickighet. Se > Irritanter. I alla pepparsorter är den dominerade irritanten piperin. Svartpeppar innehåller runt 5% piperin. Piperin är ganska värmetåligt, pepprigheten bevaras vid matlagning. Däremot är den ljuskänslig, så peppar skall förvaras mörkt. Låt aldrig finmald peppar stå framme på bordet mellan måltiderna, utan ställ det mörkt.

Läs mer

Grönpeppar

Svartpeppar

Vitpeppar

Om peppar

Irritanter