Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Rosépeppar
(rosépeppar, falsk peppar = frökrydda med mild pepparsmak)
Latin: Schinus, Schinus terebinthifolius, Shinus molle
pink pepper, Brazil pepper, Peruvian pepper = seed spice with mild pepper taste
poivre rose, baies roses, poivrier d’Amérique = épice de graines au goût de poivre doux
pepe rosa, falso pepe = spezia di semi con gusto ardente
Rosa Pfeffer, Brasilianischer Pfeffer, Rosé-Pfeffer = Samengewürz mit mildem Pfeffergeschmack
falso pimentero, pirul = especia de semillas al gusto di pepe leggero
Rosépeppar är inte en art i familj pepparväxter utan kommer från två med varandra närbesläktade tropiska träd i släkte Schinus tillhörande familj Sumakväxter. Dels peruanskt pepparträd (Schinus molle) cirka 15 meter högt som växer på torra marker, dels från brasilianskt pepparträd (Schinus terebinthifolius) cirka 10 meter högt som trivs i våta landskap. Träd, blad och frukter är snarlika varandra. Det är ständigt gröna träd med fjäderpenslika blad på grenar som i toppen böjer sig nedåt. Blommorna är vita och sitter ymnigt i spridda stora klasar. Träden har vissa likhet med rönnbärsträdet. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Pepparkornen är små och blanka, först gröna för att under mognaden övergå i rosa, rött eller purpur. Bärens vackra färg gör att de ofta säljs tillsammans med andra pepparsorter. Bären torkas och säljs hela som lätt kan krossas. Rosépeppar kallas ibland falsk peppar i Europa för att den förr var ett substitut för den dyra vanliga pepparn. Rosépeppar odlas framför allt i norra Sydamerika och Mellanamerika, i Turkiet och på ön Réunion i Indiska Oceanen. Träden har spritts till många andra länder mycket för att de är vackra.
- Smak: Mild pepparsmak, lätt sötaktig.
- Alternativ: Grönpeppar, korianderfrö.
- Försäljning: Kan köpas året om i välsorterade butiker.
- Förvaring: Torrt och mörkt i sin förpackning.
SÅ ANVÄNDS ROSÉPEPPAR
Rosépeppar är lätt peppriga och milt sötaktig, så milda att de kan ätas naturella och med en smak som påminner om koriander. Rosépeppar passar väl i mildare såser och till ljust kött som kalv, men också till fisk, skaldjur, fågel och desserter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10
Läs mer
Recept med Rosépeppar
Det finns 24 recept med Rosépeppar
-
Ugnsgratinerad kalventrecote med rosésmör och klyftpotatis
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rosésmör
Tid: 7 min (+ 1 tim) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad nötfärsbiff med aromsmör och ostsallad (LCHF-recept)
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Fetaostfyllda lammfärsbiffar
Tid: 1 tim 5 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Rosépepparentrecote
Tid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Triss i avokado: 3. Avokadopannacotta smaksatt med stjärnanis & syrlig blåbärssnaps ¤
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare:
-
Snabbgravad rosélax
Tid: 2 tim , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hjortronsyltade kantareller (tillbehör)
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rimmad laxboll med rosépeppar
Tid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kasslergryta I
Svarighet: Lätt, Receptgivare: