Rosépeppar

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rosépeppar

(rosépeppar, falsk peppar = frökrydda med mild pepparsmak)

Latin: Schinus, Schinus terebinthifolius, Shinus molle

Engelsk översättning pink pepper, Brazil pepper, Peruvian pepper = seed spice with mild pepper taste

Fransk översättning poivre rose, baies roses, poivrier d’Amérique = épice de graines au goût de poivre doux

Italiensk översättning pepe rosa, falso pepe = spezia di semi con gusto ardente

Tysk översättning Rosa Pfeffer, Brasilianischer Pfeffer, Rosé-Pfeffer = Samengewürz mit mildem Pfeffergeschmack

Spansk översättning falso pimentero, pirul = especia de semillas al gusto di pepe leggero

Rosépeppar är inte en art i familj pepparväxter utan kommer från två med varandra närbesläktade tropiska träd i släkte Schinus tillhörande familj Sumakväxter. Dels peruanskt pepparträd (Schinus molle) cirka 15 meter högt som växer på torra marker, dels från brasilianskt pepparträd (Schinus terebinthifolius) cirka 10 meter högt som trivs i våta landskap. Träd, blad och frukter är snarlika varandra. Det är ständigt gröna träd med fjäderpenslika blad på grenar som i toppen böjer sig nedåt. Blommorna är vita och sitter ymnigt i spridda stora klasar. Träden har vissa likhet med rönnbärsträdet. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Pepparkornen är små och blanka, först gröna för att under mognaden övergå i rosa, rött eller purpur. Bärens vackra färg gör att de ofta säljs tillsammans med andra pepparsorter. Bären torkas och säljs hela som lätt kan krossas. Rosépeppar kallas ibland falsk peppar i Europa för att den förr var ett substitut för den dyra vanliga pepparn. Rosépeppar odlas framför allt i norra Sydamerika och Mellanamerika, i Turkiet och på ön Réunion i Indiska Oceanen. Träden har spritts till många andra länder mycket för att de är vackra.

  • Smak: Mild pepparsmak, lätt sötaktig.
  • Alternativ: Grönpeppar, korianderfrö.
  • Försäljning: Kan köpas året om i välsorterade butiker.
  • Förvaring: Torrt och mörkt i sin förpackning.

SÅ ANVÄNDS ROSÉPEPPAR

Rosépeppar är lätt peppriga och milt sötaktig, så milda att de kan ätas naturella och med en smak som påminner om koriander. Rosépeppar passar väl i mildare såser och till ljust kött som kalv, men också till fisk, skaldjur, fågel och desserter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Läs mer

Om peppar

Grönpeppar

Korianderfrön

Recept med Rosépeppar

Det finns 24 recept med Rosépeppar