Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 260

Kcal / portion: 801

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3204 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 19%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kalventrecote 4.0 skivor 26%
Matfett till stekning 1.0 msk 3%
Aromsmör:
Rosépeppar hel 3.0 msk 1%
Smör normalsaltat 200.0 gram 45%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 17%
Matolja (rapsolja) 2.0 msk 7%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Aromsmör: Grovkrossa rosépeppar och blanda med rumsvarmt smör. Rulla smöret till en stav i aluminiumfolie. Lägg i kylskåp eller frys helst i 1 timme.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skrubba potatis och avlägsna fula fläckar, men behåll i övrigt skalen. Skär i klyftor.
- Lägg potatisen i ungssäker form eller på ungsplåt och häll på lite matolja. Salta. Stek mitt i ugn i 20-25 minuter till fin gyllenbrun färg. Rör om någon gång.
- Stek entrecôteskivorna i panna med lite matfett cirka 4 minuter på varje sida. Lägg skivorna i smord ugnssäker form. Salta och peppra lätt. Sätt i ugn i 15 minuter. Ta ut köttet och låt vila 5-10 minuter.
- Ta ut aromsmöret och skiva. Lägg upp och garnera med något grönt.
Kockens kommentar
Det är först på senare år som kalventrecôte funnits att köpa i butiker och det är inte alla butiker som har styckdelen. I Sverige har man traditionellt styckat kalv på ett annorlunda sätt, men på senare tid har man börjat stycka även på franskt sätt.
Passar till
Fler recept inom Kalvkotlett, entrecôte
Liknande recept som Ugnsgratinerad kalventrecote med rosésmör och klyftpotatis
-
Kalvkotlett helt lyxigt enkelt
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalvrostbiff med citronstekta rotsaker och rödvinsås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Senaps- och persiljepanerad kalvkotlett
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ugnsbakad hel kalventrecote med rosépepparsås
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ugnsgratinerad kalventrecote med rosésmör och klyftpotatis
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Portvinskalv
Tid: 35 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad portvinskalv på iPiniumplatta
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan