Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 198

Kcal / portion: 1021

GBR (GI) / port: 6
Recept: 4085 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 13%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kalventrecote i bit 700.0 gram 24%
Vetemjöl 1.0 msk 1%
Rosmarin torkad 1.0 msk 0%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Svartpeppar nymald 2.0 tsk 0%
Salt 2.0 tsk 0%
Matfett (smör) 1.0 msk 2%
Sås:
Schalottenlök 1.0 styck 0%
Rosépeppar 2.0 msk 0%
Madeira 2.0 dl 6%
Vispgrädde 3.0 dl 26%
Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 1%
Smör normalsaltat 100.0 gram 18%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 13%
Smör normalsaltat 2.0 msk 5%
Mjölk 1.0 dl 1%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Sätt ugnen på 150°C.
- Blanda kryddorna till steken med mjöl. Klappa kryddblandningen på köttbiten. Skala och finhacka schalottenlök.
- Hetta upp matfett i stekpanna på medelhög värme och stek köttet runt om till fin färg och knaprig yta.
- Lägg över i ugnsfast form och sätt in i ugnen i cirka 45 minuter till innertemperatur mellan 63-65°C. Ta ut köttet och låt vila i 15 minuter.
- Skala potatis och koka i lättsaltat vatten.
Mosa potatisen och tillsätt en klick smör och lite mjölk till lagom konsistens. Smaka av med salt. - Sås: Hetta upp lite smör i stekpanna på medelvärme och stek löken några minuter tills den är mjuk och glansig men ej bränd.
- Krossa rosépeppar i en mortel och häll det i pannan. Tillsätt madeira och koka ner vätskan nästan helt. Tillsätt grädde och fond och låt koka upp. Vispa ner kallt smör klickvis och låt koka till lagom tjocklek.
Kockens kommentar
Det är först på senare år som kalventrecôte funnits att köpa i butiker och det är inte alla butiker som har styckdelen. I Sverige har man traditionellt styckat kalv på ett annorlunda sätt, men på senare tid har man börjat stycka även på franskt sätt.
Passar till
Fler recept inom Kalvkotlett, entrecôte
Liknande recept som Ugnsbakad hel kalventrecote med rosépepparsås
-
Kalvkotlett helt lyxigt enkelt
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalvrostbiff med citronstekta rotsaker och rödvinsås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Senaps- och persiljepanerad kalvkotlett
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ugnsbakad hel kalventrecote med rosépepparsås
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ugnsgratinerad kalventrecote med rosésmör och klyftpotatis
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Portvinskalv
Tid: 35 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad portvinskalv på iPiniumplatta
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan