Kalvrostbiff med citronstekta rotsaker och rödvinsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kalvrostbiff med citronstekta rotsaker och rödvinsås

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Kalvrostbiff

800.0 

gram

Smör till stekning

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Hushållssnöre

 

 

 

Tillbehör:

 

Morot liten

8.0 

styck

Smålök

8.0 

styck

Haricots verts färska

24.0 

styck

Smör till stekning

2.0 

msk

Citron juice+fruktkött

1.0 

styck

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Gul lök

1.0 

styck

Blekselleri

1.0 

stjälk

Morot

1.0 

styck

Smör normalsaltat

1.0 

msk

Rött vin

2.0 

dl

Vatten

4.0 

dl

Kalvfond koncentrerad

2.0 

msk

Råsocker

2.0 

tsk

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så ugnslagas rostbiff >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Ravenswood Lodi Zinfandel

Smakrikt rött vin
Pris: 159 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 92

Kcal / portion: 476

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1905 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 4%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 517 gram)

Ingredienser

Visa:

Kalvrostbiff 800.0 gram 45%

Smör till stekning 2.0 msk 10%

Salt och peppar 0%

Hushållssnöre Äts ej

 

Tillbehör:

Morot liten 8.0 styck 6%

Smålök 8.0 styck 7%

Haricots verts färska 24.0 styck 1%

Smör till stekning 2.0 msk 10%

Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Gul lök 1.0 styck Äts ej

Blekselleri 1.0 stjälk Äts ej

Morot 1.0 styck Äts ej

Smör normalsaltat 1.0 msk 5%

Rött vin 2.0 dl 8%

Vatten 4.0 dl 0%

Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 2%

Råsocker 2.0 tsk 2%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så ugnslagas rostbiff > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Rostbiff: Bind upp kalvsteken med snöre. Salta.
  3. Bryn rostbiffen i stekpanna på högsta värme i rikligt med smör. Salta steken runtom.
  4. Stick in en termometer till mitten av köttet. Sätt in i ugnen. Stek till kärntemperatur (inner­temperatur) 57°C. Räkna med en timme per kilo kött. Se kommentar nedan. Låt steken vila minst 20 minuter när den är klar, utan att täcka över.
  5. Sås: Skala grönsaker till såsen. Skär i tärningar. Fräs i smör i 5 minuter på svag värme.
  6. Tillsätt socker och låt det smälta. Slå på rött vin. Låt det reducera till hälften.
  7. Slå på kalvfond och vatten. Låt det recucera till hälften. Smaka av med salt och peppar. Red eventuellt av med maizena utrört i lite kallt vatten.
  8. Tillbehör: Borsta morötter. Skala lök, halvera och kapa bort topparna. Snoppa haricot vertsen. Råstek i smör. Smaka av med salt och peppar. Riv över citronskal och pressa lite citron över.
  9. Skär rostbiffen i skivor och servera med sås och grönsaker.

Kockens kommentar

Det tar närmare 90 minuter per kilo att tillaga en rostbiff i ugnstemperatur 125°C och knappt en timme i 175°C. För mer detaljerad anvisningar av stektid och kärntemperaturer se > Så ugnslagas rostbiff.

Fler recept inom Kalvkotlett, entrecôte

Liknande recept som Kalvrostbiff med citronstekta rotsaker och rödvinsås