 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Brunsocker
(brunsocker, brunt socker, (råsocker) = socker med mer eller mindre melass, turbinadosocker, naturligt socker, barbadossocker)
                 brown sugar, turbinado sugar, (raw sugar) = sugar with a lot or a little molasses
                brown sugar, turbinado sugar, (raw sugar) = sugar with a lot or a little molasses
              
                 cassonade, vergoise, sucre roux, sucre brun, (sucre brut) = sucre avec beaucoup ou un peu de mélasse
                cassonade, vergoise, sucre roux, sucre brun, (sucre brut) = sucre avec beaucoup ou un peu de mélasse
              
                 zucchero di canna, zucchero marrone, (zucchero grezzo) = zucchero con tanta o poca melassa
                zucchero di canna, zucchero marrone, (zucchero grezzo) = zucchero con tanta o poca melassa
              
                 brauner Zucker, (Rohzucker) = Zucker mit viel oder wenig Melasse
                brauner Zucker, (Rohzucker) = Zucker mit viel oder wenig Melasse
              
                 azúcar moreno, azúcar turbinado, (azúcar en bruto) = azúcar con mucha o poca melaza
                azúcar moreno, azúcar turbinado, (azúcar en bruto) = azúcar con mucha o poca melaza
              
Brunsocker är kristalliserat socker där mer eller mindre andel av biprodukten melass ingår. Melass avlägsnas genom centrifugering. Lite eller mycket centrifugering ger mörkbrunt eller ljusbrunt socker (läs mer > Så framställs socker). 
Brunt socker kan vara klibbigt eller torrt beroende på vattenhalt (varianter se högerkolumnen). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 75 g. 100 g = 1,3 dl.
- Smak: Brunsocker är smakrikare än vanligt vitt socker och har lätt kryddig smak.
- Alternativ vara: Brun eller ljus sirap. Vitsocker och andra sötningsmedel.
- Försäljning: Säljs året om. Vanligast är farinsocker.
- Förvaring: Brunsocker är ursprungligt ett fuktigt socker som snabbt torkar och blir hårt i rumstemperatur. Torrt brunsocker framställs med hjälp av klumpförebyggande medel. Förvaras torrt, gärna svalt.
Varianter brunsocker: Det finns många varianter brunsocker. Gemensamt är att de innehåller mer eller mindre melass (läs mer > Svart sirap). Vi kan skilja på tre huvudvarianter av brunt socker.
- Farinsocker: Melass från betsocker är oätligt, så farinsocker består av vitt raffinerat betsocker med tillsats av mörk sockerrörssirap (läs mer > Farinsocker).
- Demerarasocker är raffinerat rörsocker men inte lika mycket processat som vitsocker. Innehåller liten mängd melass. Läs mer > Demerarasocker.
- Muscovadosocker är ett oraffinerat rörsocker med ringa bearbetning, det mest "naturliga" av de tre varianterna. Ett smakrikt och lite kladdigt socker med högre grad av melass. Läs mer > Muscovadosocker. 
Turbinado acúcar (port. "turbinadosocker" = centrifugerat socker): Begreppet avser brunt socker, men det är lite motsättningsfullt. För det första behandlas sockersaften i en centrifug, inte i en turbin. För det andra är vitt socker än mer centrifugerat än brunt socker. Men nu är det som det är, vi är inte i stånd att ändra på internationella begrepp. 
Råsocker: Brunsocker kallas ofta felaktigt för råsocker (gäller i alla länder). Begreppet "råsocker" är ett diffust oprecist begrepp som används lite hur som helst i olika sammanhang. Läs mer > Så framställs socker.
Hälsa/näring: Brunsocker från sockerrör är ofta mindre processat än vitt socker och då rikare på B-vitamin och mineraler och anses inom hälsokostbranchen allmänt som naturligare och nyttigare. Det finns dock en övertro på brunsockers hälsoeffekter. De kemiska skillnaderna är små och i stort sett gäller samma "ohälsa" för brunsocker som för vanligt socker. Nyttigheterna har som regel marginell effekt.
SÅ ANVÄNDS BRUNSOCKER
Brunsocker kan användas som vanligt socker och med fördel när smakrikare socker önskas.
Tips: Brunsocker som får stå en längre tid stelnar till en hård klump. Lägg sockret i en skål, lägg på fuktig duk och en tallrik över. Ställ in klumpen en kort stund i micron. Finfördela sedan sockret med fingrarna.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10
Läs mer
Recept med Brunsocker
Det finns 128 recept med Brunsocker
- 
                
                    Iskall tomatsoppa med blekselleriTid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Grillade vattenkastanjer (plockmat)Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Mjuk kardemummakaka med lingonTid: 1 tim 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Portvinsgratinerade fikon med pepparkaksströTid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef 
- 
                
                    Stjärnkrans med eller utan saffranTid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Classic Pecan Pie, amerikansk pekannötspajTid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Vårrullar med köttfärsTid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Chokladsnurror av vetebrödsdegTid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Filé/filet mignon (oxfilé) med marsala-glaserad schalottenlök och skogssvampTid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Sega Chocolate Chip CookiesTid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Alisa Bandell 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara