Latin: levulos

Engelsk översättning fructose

Fransk översättning sucre de fruit

Italiensk översättning fruttosio

Tysk översättning Fruchtzucker

Spansk översättning fructosa, azúcar de frutas

Fruktsocker (fruktos) är en sockerart som finns i naturen, t.ex. i många fruktsafter, i honung och i förening med druvsocker (glukos) även i rörsocker och sockerbeta. Trots namnet innehåller frukter inte bara fruktos utan också glukos och sackaros. Läs mer > Sockerarter, sackarider.

  • Vikt i butik: 1 dl pulver = 100 gram. 100 gram = 1 dl.
  • Smak: Mycket sött, sötare än druvsocker och vanligt socker (sackaros). Karaktären ändras vid olika temperaturer. Sockret är sötast i låga temperaturer och upplevs uppemot dubbelt så sött som vanligt socker. Vid högre temperaturer avtar sötman. Effekten i t.ex. kaffe är mindre än för vanligt socker.
  • Alternativ vara: Druvsocker, honung eller vanligt socker för smaksättning.
  • Försäljning/säsong: Fruktsocker säljs i pulverform eller som små tärningar.
  • Förvaras torrt. Mycket lång hållbarhet.

Invertsocker är en blandning av glukos och fruktos, som erhålls vid hydrolys (vattenbearbetning) av rörsocker. Invertsocker har bättre sötande förmåga än rörsocker och har därför stor användning som sötnings­medel inom livsmedelsindustrin.

Hälsa/näring: Fruktos bryts ner via levern vilket, till skillnad från druvsocker, medför ringa effekt på blodsockernivån och är därför ett lämpligt sötningsmedel för diabetiker. Fruktos användes förr som kolhydratkälla vid intravenös näringstillförsel i sjukvården. Konsumtion av större mängder har negativa effekter på hälsan och kan leda till störda blodfettsmönster.

Konsumtion socker se > Om socker.SÅ ANVÄNDS FRUKTSOCKER

Fruktsocker används som sötningsmedel och som snabb energigivare. Lämplig bl.a. för diabetiker. Fruktos passar bäst i kalla drycker/drinkar t.ex. smoothies och kalla frukträtter i synnerhet med citrus. Fruktsocker är mindre lämpligt i varma rätter och drycker t.ex. i kaffe.

Läs mer

Om socker

Sockerarter, sackarider