Invertsocker

Invertsocker

(invertsocker, trimolin)

Engelsk översättning invert sugar, trimoline

Fransk översättning sucre inverti, trimoline

Italiensk översättning zucchero invertito, trimolina

Tysk översättning Invertzucker, Trimoline

Spansk översättning zucchero invertito, trimolina

Invertsocker är en blandning av lika delar druvsocker (glukos) och fruktsocker (fruktos). Framställs genom spjälkning (hydrolys) av vanligt socker (sackaros). Kallad "invert" för att sockret uppvisar "optisk rotation" (vad nu de´e´ ?) jämfört med vanligt socker i polariserat ljus. Förekoomer i handeln benämnd Trimolin/-e. Glukossirap är en form av invertsocker.

Fördel: Invertsocker har sötare smak än vanligt strösocker, vilket gör att mängden socker kan minskas i recept. Blandat med vanligt socker så motverkas att sockret kristalliserar. Utnyttjas till exempel i sirap eller i en ganache (läs mer > Om ganache). Har också bättre konserverande effekt och hög förmåga att binda fukt från omgivande luft.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05

Recept med Invertsocker

Det finns 3 recept med Invertsocker