Druvsocker - pulver & tärningar

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Druvsocker

(druvsocker = glukos)

Engelsk översättning grape sugar = glucose

Fransk översättning sucre de raisin = glucose

Italiensk översättning zucchero d´uva = glucosio

Tysk översättning Traubenzucker = Glukose

Spansk översättning azúcar de uva = glucosa

Druvsocker (glukos, dextros) är en vanlig sockerart i naturen som förekommer i blod och växtsafter. Den mat vi äter omvandlas till glukos och transporteras ut till cellerna via blodet (läs mer > Blodsocker och insulin). I förening med andra sockerarter ingår druvsocker i sackaros (vanligt socker), maltos (maltsocker) och i laktos (mjölksocker). Det är också en byggsten i de sammansatta sockerarterna stärkelse och cellulosa, som är växtvärldens lagringsform för glukos, samt i glykogen som är djurvärldens lagringsform. Glukos kan kristalliseras till vitt pulver och pressas till tärningar, vilket i handeln vanligen benämns druvsocker.

  • Vikt/omvandling: 1 dl pulver = 80 gram. 100 gram = 1,25 dl.
  • Smak: Kraftigt sött, men något mindre än hos sackaros (vanligt socker). Glykossirap är inte lika söt som vanlig sirap. När glukos löser sig i munnens saliv åtgår energi vilket kan ge en förnimmelse av kyla i munnen.
  • Alternativ vara: Fruktsocker, honung eller vanligt socker för smaksättning.
  • Försäljning/säsong: Druvsocker säljs i pulverform eller som små tärningar. Förekommer även som glukossirap, se nedan.
  • Förvaras torrt. Mycket lång hållbarhet.

Glykossirap (stärkelsesirap) är en blandning av olika sockerarter främst glukos och maltos. Glykossirap hämmar kristallisering. När den t.ex. används i glass får glassen en krämig och mjuk konsistens. På samma sätt motverkar glykossirapen att gräddkola kristalliserar och blir grynig. Läs mer > Glykossirap, stärkelsesirap.

Invertsocker är en blandning av glukos och fruktos, som erhålls vid hydrolys (vattenbearbetning) av vanligt socker. Invertsocker har bättre sötande förmåga än rörsocker och har därför stor användning som sötnings­medel inom livsmedelsindustrin. Läs mer > Invertsocker.

Hälsa/näring: Druvsocker tas mycket snabbt upp av kroppen. GI-värde = 100, vilket är basen för GI med vilket alla andra varor jämförs. Läs mer > GI-glykemiskt index.


SÅ ANVÄNDS DRUVSOCKER


Druvsocker används som sötningsmedel och som snabb energigivare. Glykossirap används framför allt till glass och sockerkonfektyrer för att undvika kristallisering men även i bakverk.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Läs mer

Sockerarter, sackarider

Blodsocker och insulin

GI-glykemiskt index

Om socker

Glykossirap, stärkelsesirap

Invertsocker

Recept med Druvsocker

Det finns 3 recept med Druvsocker