Druvsocker - pulver & tärningar

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Druvsocker

(glukos, dextros)

Engelsk översättning glucose

Fransk översättning glucose

Italiensk översättning glucosio

Tysk översättning Traubenzucker

Spansk översättning glucosa

Druvsocker (glukos, dextros) är en vanlig sockerart i naturen som förekommer i blod och växtsafter. Den mat vi äter omvandlas till glukos och transporteras ut till cellerna via blodet. Läs mer > Blodsocker & insulin. I förening med andra sockerarter ingår druvsocker i sackaros (rör- och betsocker), maltos (maltsocker) och i laktos (mjölksocker). Det är också en byggsten i de sammansatta sockerarterna stärkelse och cellulosa, som är växtvärldens lagringsform för glukos, samt i glykogen som är djurvärldens lagringsform. Glukos kan kristalliseras till vitt pulver och pressas till tärningar, vilket i handeln vanligen benämns druvsocker.

  • Vikt/omvandling: 1 dl pulver = 80 gram. 100 gram = 1,25 dl.
  • Smak: Kraftigt sött, men något mindre än hos sackaros (vanligt socker). Glykossirap är inte lika söt som vanlig sirap. När glukos löser sig i munnens saliv åtgår energi vilket kan ge en förnimmelse av kyla i munnen.
  • Alternativ vara: Fruktsocker, honung eller vanligt socker för smaksättning.
  • Försäljning/säsong: Druvsocker säljs i pulverform eller som små tärningar. Förekommer även som glukossirap, se nedan.
  • Förvaras torrt. Mycket lång hållbarhet.

Glykossirap (stärkelsesirap) är en blandning av olika sockerarter främst glukos och maltos. Glykossirap hämmar kristallisering. När den t.ex. används i glass får glassen en krämig och mjuk konsistens. På samma sätt motverkar glykossirapen att t.ex. gräddkola kristalliserar och blir grynig.

Invertsocker är en blandning av glukos och fruktos, som erhålls vid hydrolys (vattenbearbetning) av rörsocker. Invertsocker har bättre sötande förmåga än rörsocker och har därför stor användning som sötnings­medel inom livsmedelsindustrin.

Hälsa/näring: Druvsocker tas mycket snabbt upp av kroppen. GI-värde = 100, vilket är basen för GI med vilket alla andra varor jämförs. Läs mer > GI-glykemiskt index.

Konsumtion socker se > Om socker.


SÅ ANVÄNDS DRUVSOCKER


Druvsocker används som sötningsmedel och som snabb energigivare. Glykossirap används framför allt till glass och godis för att undvika kristallisering men även i bakverk.

Läs mer

Sockerarter, sackarider

Blodsocker och insulin

GI-glykemiskt index

Om socker

Glykossirap

Recept med Druvsocker

Det finns 3 recept med Druvsocker