Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 106

Kcal / portion: 267

GBR (GI) / port: 8
Recept: 1600 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 1%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Vatten 1.0 dl 0%
Strösocker 1.5 dl 36%
Druvsocker 2.0 msk 6%
Kiwi 12.0 styck 36%
Gelatinblad 1.0 styck 0%
Tillbehör:
Mörk choklad 50.0 gram 17%
Mörk choklad 50.0 gram Äts ej
Kiwi 2.0 styck 6%
Kockskolan:
Så tempereras choklad > Äts ej
Om chokladdekoration > Äts ej
Om sorbet, sherbert > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter.
- Koka upp vattnet och rör ner strö- och druvsocker. Tag av från plattan.
- Tag upp gelatinbladen och krama ur vätskan. Lägg gelatinet i den varma sockerlagen.
- Skala och skiva kiwifrukterna, mixa dem i en mixer/matberedare till en slät puré.
- Rör ner purén i sockerlagen och kör blandningen i glassmaskin i 30-45 minuter till fast konsistens. Om glassmaskin inte finns att tillgå, ställ in sorbeten i frysen och ta ut den då och då för att röra om.
- Tillbehör: Smält chokladen i vattenbad och ringla den på smörpapper i långa dekorativa trådar, precis som spaghetti. Låt den stelna. Skiva kiwi.
- Servera kiwisorbeten med chokladspaghettin och kiwiskivorna.
Kockens kommentar
Grön kiwi (men inte den gula) innehåller det proteinspjälkande enzymet actinidin. Frukten kan därför inte användas färsk i fruktgeléer som tillagas med gelatin (som då inte stelnar).Chokladdekoration: För att smält choklad skall bli hård med knäckbräck och blank yta måste den tempereras. Se bifogade recept. Läs mer > Så tempereras choklad.
Tillhörande recept
Fler recept inom Sorbet, sherbet, granité ¤
Liknande recept som Kiwisorbet
-
Sorbet grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Orange sherbert, apelsinsorbet med mjölk
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Champagnesorbet
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokos- och limesorbet med citrussallad och marsalakaramell
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Skåvsjöholm
-
Mangosorbet
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kiwisorbet
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kiwisorbet utan tillsatt socker
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Blodapelsingranité med chokladstjärnor
Tid: 1 tim 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Ingefärs-och citrusgranité
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Granité på glögg
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: