Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Vatten

1.0 

dl

Strösocker

1.5 

dl

Druvsocker

2.0 

msk

Kiwi

12.0 

styck

Gelatinblad

1.0 

styck

 

Tillbehör:

 

Mörk choklad

50.0 

gram

Mörk choklad

50.0 

gram

Kiwi

2.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så tempereras choklad >

 

 

Om chokladdekoration >

 

 

Om sorbet, sherbert >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 106

Kcal / portion: 267

GBR (GI) / port: 8

Recept: 1600 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 1%

Kolhydrater: 21%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 251 gram)

Ingredienser

Visa:

Vatten 1.0 dl 0%

Strösocker 1.5 dl 36%

Druvsocker 2.0 msk 6%

Kiwi 12.0 styck 36%

Gelatinblad 1.0 styck 0%

 

Tillbehör:

Mörk choklad 50.0 gram 17%

Mörk choklad 50.0 gram Äts ej

Kiwi 2.0 styck 6%

 

Kockskolan:

Så tempereras choklad > Äts ej

Om chokladdekoration > Äts ej

Om sorbet, sherbert > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (1 tim )

  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter.
  2. Koka upp vattnet och rör ner strö- och druvsocker. Tag av från plattan.
  3. Tag upp gelatinbladen och krama ur vätskan. Lägg gelatinet i den varma sockerlagen.
  4. Skala och skiva kiwifrukterna, mixa dem i en mixer/matberedare till en slät puré.
  5. Rör ner purén i sockerlagen och kör blandningen i glassmaskin i 30-45 minuter till fast konsistens. Om glassmaskin inte finns att tillgå, ställ in sorbeten i frysen och ta ut den då och då för att röra om.
  6. Tillbehör: Smält chokladen i vattenbad och ringla den på smörpapper i långa dekorativa trådar, precis som spaghetti. Låt den stelna. Skiva kiwi.
  7. Servera kiwisorbeten med chokladspaghettin och kiwiskivorna.

Kockens kommentar

Grön kiwi (men inte den gula) innehåller det proteinspjälkande enzymet actinidin. Frukten kan därför inte användas färsk i fruktgeléer som tillagas med gelatin (som då inte stelnar).

Chokladdekoration: För att smält choklad skall bli hård med knäckbräck och blank yta måste den tempereras. Se bifogade recept. Läs mer > Så tempereras choklad.

Tillhörande recept

Sorbet grundrecept

Temperera choklad

Enkel chokladdekoration

Fler recept inom Sorbet, sherbet, granité ¤

Liknande recept som Kiwisorbet