Lägg till ingredienser

Sats dl: 2

Mörk choklad

200.0 

gram

Spritspåse >

 

 

Palettkniv >

 

 

Plastfolie

 

 

Bakplåtspapper

 

 

Fixkam >

 

 

Vattenbadskastrull >

 

 

 

Kockskolan:

 

Så tempereras choklad >

 

 

Om chokladdekoration >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 536

Kcal / portion: 536

GBR (GI) / port: 25

Recept: 1072 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 29%

Kolhydrater: 63%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 100 gram)

Ingredienser

Visa:

Mörk choklad 200.0 gram 100%

Spritspåse > Äts ej

Palettkniv > Äts ej

Plastfolie Äts ej

Bakplåtspapper Äts ej

Fixkam > Äts ej

Vattenbadskastrull > Äts ej

 

Kockskolan:

Så tempereras choklad > Äts ej

Om chokladdekoration > Äts ej

Tillagning

Se film, klicka på "Årets sockerbagare" under bilden.

  1. Redskap/förberedelse: Klipp ett litet hål i en spritspåse. En lång och mjuk palettkniv behövs för att smeta ut chokladen. Plastfolie (tjockare plast­film) behövs, alternativt bakplåtspapper. Önskas runda figurer stansas runda cirklar ut. Skär filmen/pappret i passande bredd till dekorationen. En taggad chokladskrapa behövs. Enklast och billigast är att köpa en "fixkam" som används till kakelsättning (läs mer, klicka på ingrediensen).
  2. Temperera chokladen för att få ett hårt och blankt resultat. Läs mer > Så tempereras choklad. Se recept via länk nedan. Läs mer > Så tempereras choklad.
  3. Rak dekor: Lägg ut plastremsa. Spritsa cirklar eller bara fram och tillbaka i ett vackert mönster. Låt stelna. I kylskåp går det snabbt. Klipp av i önskad storlek. Lätta från plasten.
  4. Rund dekor: Lägg plastremsa med hål på bakplåtspapper. Spritsa cirklar eller bara fram och tillbaka i ett vackert mönster. Lyft bort plasten och låt stelna. Lätta från pappret.
  5. Chokladspiraler: Lägg ut plastremsa och häll på tempererad choklad. Jämna ut till ett tunt lager med palettkniv. Dra med fixkam längs plast­remsan. Lämna en bit kvar som håller ihop strängarna. Rulla choklad med plast. Använd tyngder i ändarna, rätta till jämn höjd och låt stelna. Lätta från underlaget och sära på strängarna. Använd hela eller delar som dekoration.
  6. Figurer: Med spritsen kan man rita olika chokladfigurer som fjärilar, blommor och så vidare. För den mindre konstnärlige finns mallar (på internet) att lägga under plasten.

Kockens kommentar

Läs mer > Om chokladdekoration. Där finns ett flertal filmer som visar enkla och avancerade chokladdekorationer.

Tillhörande recept

Temperera choklad

Fler recept inom Tårtfyllning, tårtdekor ¤

Liknande recept som Enkel chokladdekoration