Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 536
 
    
                Kcal / portion: 536
 
    
                GBR (GI) / port: 25
Recept: 1072 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 29%
Kolhydrater: 63%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Mörk choklad 200.0 gram 100%
Spritspåse > Äts ej
Palettkniv > Äts ej
Plastfolie Äts ej
Bakplåtspapper Äts ej
Fixkam > Äts ej
Vattenbadskastrull > Äts ej
Kockskolan:
Så tempereras choklad > Äts ej
Om chokladdekoration > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på "Årets sockerbagare" under bilden.
- Redskap/förberedelse: Klipp ett litet hål i en spritspåse. En lång och mjuk palettkniv behövs för att smeta ut chokladen. Plastfolie (tjockare plastfilm) behövs, alternativt bakplåtspapper. Önskas runda figurer stansas runda cirklar ut. Skär filmen/pappret i passande bredd till dekorationen. En taggad chokladskrapa behövs. Enklast och billigast är att köpa en "fixkam" som används till kakelsättning (läs mer, klicka på ingrediensen).
- Temperera chokladen för att få ett hårt och blankt resultat. Läs mer > Så tempereras choklad. Se recept via länk nedan. Läs mer > Så tempereras choklad.
- Rak dekor: Lägg ut plastremsa. Spritsa cirklar eller bara fram och tillbaka i ett vackert mönster. Låt stelna. I kylskåp går det snabbt. Klipp av i önskad storlek. Lätta från plasten.
- Rund dekor: Lägg plastremsa med hål på bakplåtspapper. Spritsa cirklar eller bara fram och tillbaka i ett vackert mönster. Lyft bort plasten och låt stelna. Lätta från pappret.
- Chokladspiraler: Lägg ut plastremsa och häll på tempererad choklad. Jämna ut till ett tunt lager med palettkniv. Dra med fixkam längs plastremsan. Lämna en bit kvar som håller ihop strängarna. Rulla choklad med plast. Använd tyngder i ändarna, rätta till jämn höjd och låt stelna. Lätta från underlaget och sära på strängarna. Använd hela eller delar som dekoration.
- Figurer: Med spritsen kan man rita olika chokladfigurer som fjärilar, blommor och så vidare. För den mindre konstnärlige finns mallar (på internet) att lägga under plasten.
Kockens kommentar
Läs mer > Om chokladdekoration. Där finns ett flertal filmer som visar enkla och avancerade chokladdekorationer.Tillhörande recept
Fler recept inom Tårtfyllning, tårtdekor ¤
Liknande recept som Enkel chokladdekoration
- 
                
                    Konditorns fruktmousse till tårtor, pajerSvårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Crèmeaux vanille, äggkräm till tårta och dessertTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Mirror glaze, spegelglasyr med färgTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Glasera med tempererad mörk chokladTid: 20 min (+ 20 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Glasera med ganache spegelglasyr, Chocolate mirror glazeTid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Glasera med kolaglasyr, caramel mirror glazeTid: 15 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Fruktglasyr och neutral glasyr till bakverkTid: 20 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Enkel chokladdekorationSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Hemlagad enkel sockerfondantSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                    