Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 572
 
    
                Kcal / portion: 667
 
    
                GBR (GI) / port: 24
Recept: 2002 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 37%
Kolhydrater: 51%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Mörk choklad 70-85% 350.0 gram 100%
Tillbehör:
Tårtpalett > 1.0 gram Äts ej
Tårtring > 1.0 styck Äts ej
Chokladtermometer > Äts ej
Kockskolan:
Så smälts choklad > Äts ej
Så tempereras choklad > Äts ej
Glasering bakverk > Äts ej
Om glasyr, glasering > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 20 min )
Se film, klicka på "Gustaf" under bilden.
- Choklad: Använd fin mörk choklad med hög kakaohalt (70%+). Mjölkchoklad och vit choklad kan också användas, men då krävs gelatin i smeten för att den skall stelna ordentligt (se recept > Tårtglasering med ganache). Läs mer > Glasering bakverk.
- Smält choklad till cirka 45°C. Rör om. Sila chokladen. Till en mindre tårta som på bilden åtgår 2-3 dl glasyr. Gör gärna för mycket glasyr för säkerhets skull, överskott kan återanvändas. Till en större tårta cirka 5 dl.
- Temperera: För att chokladen skall bli hård och blank måste chokladen" temperas". Det kan ske genom så kallad tablering eller med IMP-metoden (se recept > Temperera choklad). Läs mer > Så tempereras choklad.
- Förbered: Lägg ut smörpapper eller plastfilm på bakbordet (i filmen på ett baktråg). Ställ därpå en tårtring som är mindre än tårtan, på vilken tårtan placeras. Tårtan måste därvid vara fryst eller fast. Ett ugnsgaller kan också fungera.
- Glasera: Chokladen skall hålla 30-35°C. Vid varmare temperatur finns risk att tårtan smälter. Häll smält choklad över så att den rinner ner och täcker kanterna. Jämna till ovansidan med palett. Låt glasyren stelna så att den inte droppar längre.
- Avsluta: Lätta tårtan med handen, stick in paletten och lyft upp tårtan. Placera tårtan på fingertopparna. Skrapa med vinklad palett in mot tårtkanten för att jämna till kanten. Placera tårtan på tårtbricka eller tårtfat. Ställ in i kylen för att stelna.
Kockens kommentar
Glasering med otempererad mörk choklad kan man göra, men ytan blir inte så hård och inte heller så blank. Dessutom mjuknar glasyren lättare i rumsvärme. Värm chokladen försiktigt i mikro eller vattenbadskastrull tills smält.Alternativ
Glaserera med ganache spegelglasyr
Fler recept inom Tårtfyllning, tårtdekor ¤
Liknande recept som Glasera med tempererad mörk choklad
- 
                
                    Konditorns fruktmousse till tårtor, pajerSvårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Crèmeaux vanille, äggkräm till tårta och dessertTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Mirror glaze, spegelglasyr med färgTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Glasera med tempererad mörk chokladTid: 20 min (+ 20 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Glasera med ganache spegelglasyr, Chocolate mirror glazeTid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Glasera med kolaglasyr, caramel mirror glazeTid: 15 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Fruktglasyr och neutral glasyr till bakverkTid: 20 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Enkel chokladdekorationSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Hemlagad enkel sockerfondantSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                    