Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 392

Kcal / portion: 458

GBR (GI) / port: 10
Recept: 7320 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 17%
Kolhydrater: 53%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Vatten 3.0 dl 0%
Strösocker 3.5 dl 18%
Kondenserad mjölk sockrad 4.0 dl 25%
Gelatinblad 15.0 styck 1%
Vit choklad 700.0 gram 56%
Karamellfärg 0%
Termometer > Äts ej
Tårtpalett > Äts ej
Kockskolan:
Glasering bakverk > Äts ej
Om glasyr, glasering > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Tasty" under bilden ovan.
- Till en större tårta som på bilden åtgår 10-15 dl glasyr. Gör gärna än större sats för säkerhets skull. Överbliven glasyr kan återanvändas.
- Förbered: Grovhacka vit choklad. Lägg i bunke. Lägg gelatinblad i kallt vatten.
- Koka upp vatten, socker, glykos och kondenserad mjölk. Låt koka några minuter under omrörning så att allt socker smälts.
- Tag av kastrullen från värmen. Tillsätt gelatinet och rör om så att gelatinet löses upp.
- Blanda: Häll den varma mjölkblandningen över den vita chokladen. Låt stå några minuter utan att röra om. Mixa slätt med stavmixer. Sila glasyren vilket avlägsnar bubblor i smeten.
- Färg: Tillsätt droppvis sockerkulör till önskad färg. I filmen delas glasyren upp i tre lika delar, varav en färgsätts med vit färg , en med röd och den tredje med vit och röd färg (=rosa), som sedan rörs om. Därefter hälls den vita i den röda och därpå den rosa smeten som blandas lite lätt (se filmen). Detta för att få nyanser i glasyren.
- Ställ en tårtring som är mindre än tårtan på en ugnsplåt. Placera (den frysta) tårtan på ringen. I brist på tårtring kan ett ugnsgaller användas.
- Glasera: När glasyren svalnat till 33°C (30-35°C) är den klar att användas. Häll glazen i cirklar runt på tårtan så att den fördelas jämnt och låt rinna ner på plåten. Låt glasyren stelna tills det inte droppar längre.
- Avsluta: Lätta tårtan med handen eller med palett. Placera tårtan på fingertopparna. Skrapa med vinklad palett in mot tårtkanten för att jämna till kanten. Placera tårtan på tårtfat och ställ in i kylen för att stelna. Överbliven smet på plåten kan återanvändas.
Kockens kommentar
Glasera (fr. glacer, även frysa in) = förvandla till is, giva glans, överdraga med glasyr enligt Svenska Akademien. Glasyr (fr. glacage, glace) = blankt, glasliknande överdrag på föremål. Läs mer > Glasering bakverk.Alternativ
Glasera tårta med tempererad choklad
Fler recept inom Tårtfyllning, tårtdekor ¤
Liknande recept som Mirror glaze, spegelglasyr med färg
-
Konditorns fruktmousse till tårtor, pajer
Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Crèmeaux vanille, äggkräm till tårta och dessert
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mirror glaze, spegelglasyr med färg
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Glasera med tempererad mörk choklad
Tid: 20 min (+ 20 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Glasera med ganache spegelglasyr, Chocolate mirror glaze
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Glasera med kolaglasyr, caramel mirror glaze
Tid: 15 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fruktglasyr och neutral glasyr till bakverk
Tid: 20 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel chokladdekoration
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad enkel sockerfondant
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan