
Hemlagad enkel sockerfondant
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 315

Kcal / portion: 382

GBR (GI) / port: 38
Recept: 2673 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 77%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Strösocker 6.0 dl 85%
Vatten 2.0 dl 0%
Glykossirap 5.0 msk 15%
Kockskolan:
Sockertermometer > Äts ej
Degskrapa > Äts ej
Så tillreds kristyr > Äts ej
Om fondant > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning
- Blanda socker och vatten i en kastrull.
- Koka upp och tillsätt glukos.
- Stryk med jämna mellanrum insidan av kastrullen runt om ovanför sockerlagen med pensel doppad i vatten (så att det inte bildas sockerkristaller på kanterna vilket kan ge sockerklumpar i den färdiga fondanten).
- Koka sockerlagen tills temperatur 118°C uppnåtts. Använd en sockertermometer.
- Häll ut lagen på kall yta t.ex. diskbänken. Stänk lite vatten över med handen och låt svalna till rumstemperatur.
- Arbeta lagen vit och smidig med en degspade.
- Använd fondanten som glasyr av t.ex. mazariner.
- Förvaring: Häll upp i burk och droppa lite vatten på ytan för att förhindra skorpbildning. Ställ in i kylskåp.
Kockens kommentar
Detta är en enkel form av fondant lämplig som glasyr till marzarin och dylikt. Det finns olika fondant - flytande, valsad (som på bild ovan) och chokladfondant. Läs mer > Fondant.
Fler recept inom Tårtfyllning, tårtdekor ¤
Liknande recept som Hemlagad enkel sockerfondant
-
Konditorns fruktmousse till tårtor, pajer
Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Crèmeaux vanille, äggkräm till tårta och dessert
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mirror glaze, spegelglasyr med färg
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Glasera med tempererad mörk choklad
Tid: 20 min (+ 20 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Glasera med ganache spegelglasyr, Chocolate mirror glaze
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Glasera med kolaglasyr, caramel mirror glaze
Tid: 15 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fruktglasyr och neutral glasyr till bakverk
Tid: 20 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel chokladdekoration
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad enkel sockerfondant
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan