Fruktglasyr och neutral glasyr till bakverk

Foto: Film: Recipebasic, apricot glaze

Fruktglasyr och neutral glasyr till bakverk

Lägg till ingredienser

Antal dl: 4

Marmelad

4.0 

dl

Vatten

4.0 

tsk

 

Alternativ:

 

Frukt

 

 

Glykossirap

 

 

Vatten

 

 

Gelatinblad

 

 

Pektin (pulver)

 

 

Vaniljstång

 

 

el. vaniljsocker

 

 

 

Kockskolan:

 

Glasering bakverk >

 

 

Om glasyr, glasering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 224

Kcal / portion: 280

GBR (GI) / port: 36

Recept: 1118 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 0%

Kolhydrater: 55%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 125 gram)

Ingredienser

Visa:

Marmelad 4.0 dl 100%

Vatten 4.0 tsk 0%

 

Alternativ:

Frukt 0%

Glykossirap 0%

Vatten 0%

Gelatinblad 0%

Pektin (pulver) %

Vaniljstång 0%

el. vaniljsocker Äts ej

 

Kockskolan:

Glasering bakverk > Äts ej

Om glasyr, glasering > Äts ej

Tillagning (20 min )

Se film, klicka på "Recipebasic" under bilden.

  1. Helt enkelt: Välj en passande sylt eller gelé, i filmen aprikossylt. Tillsätt lite vatten. Blanda och smält sylten hastigt i mikro. Sila glasyren. Pensla tårtan eller bakverket med glasyren. Ställ kallt.
  2. Alternativ: Konditorn tillreder en fruktglasyr vanligtvis på en fruktpuré sötad med glukossirap (som motverkar kristallisering), vatten och gelatin eller pektin för att stelna. Kan smaksättas på olika sätt till exempel med vanilj.
  3. Tillredning t.ex.: Koka upp vatten med vaniljstång. Låt svalna till 65°C. Blanda lite socker med pektin. Tillsätt detta i vattnet under kraftig vispning. Tillsätt mer socker enligt egen smak. Koka upp på nytt, ta av från värmen och tillsätt lite citronjuice. Sila glasyren. Låt svalna innan glasering, men inte så mycket att den börjar stelna. Ställ det färdiga bakverket kallt.

Kockens kommentar

En fruktglasyr skall vara ganska tunnflytande vid glasering, men samtidigt tillräckligt tjock för att bilda ett täckande lager. Undvik att blanda in luft vid blandning vilket kan ge fula bubblor i glasyren. Gelatin är temperaturkänslig men måste värmas tillräckligt för att lösas upp ordentligt.

Neutral glasyr: En glasig glasyr. lätt genomskinlig tillreds på socker, vatten och pektin på motsvarande sätt som ovan.

Fler recept inom Tårtfyllning, tårtdekor ¤

Liknande recept som Fruktglasyr och neutral glasyr till bakverk