Kokos- och limesorbet med citrussallad och marsalakaramell

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kokos- och limesorbet med citrussallad och marsalakaramell

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Gelatinblad

1.5 

styck

Kokosmjölk (-dryck)

2.0 

dl

Lime

3.0 

styck

Vatten

0.5 

dl

Glassmaskin >

 

 

 

Lag:

 

Strösocker

1.3 

dl

Honung flytande

1.0 

msk

Vatten

1.0 

dl

 

Sallad:

 

Grapefrukt

2.0 

styck

Honung flytande

1.0 

msk

 

Sås:

 

Marsala starkvin

0.5 

dl

Strösocker

3.0 

msk

Honung flytande

3.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om sorbet, sherbert >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 140

Kcal / portion: 264

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1584 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 3%

Kolhydrater: 26%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 189 gram)

Ingredienser

Visa:

Gelatinblad 1.5 styck 0%

Kokosmjölk (-dryck) 2.0 dl 21%

Lime 3.0 styck 2%

Vatten 0.5 dl 0%

Glassmaskin > Äts ej

 

Lag:

Strösocker 1.3 dl 31%

Honung flytande 1.0 msk 4%

Vatten 1.0 dl 0%

 

Sallad:

Grapefrukt 2.0 styck 9%

Honung flytande 1.0 msk 4%

 

Sås:

Marsala starkvin 0.5 dl 3%

Strösocker 3.0 msk 11%

Honung flytande 3.0 msk 13%

 

Kockskolan:

Om sorbet, sherbert > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Sockerlag: Blanda socker, vatten och honung i en kastrull. Värm upp och rör om så att sockret löses upp helt. Låt svalna.
  2. Blötlägg gelatinblad i kallt vatten 5-10 minuter. Kram ur vattnet och rör ut gelatinet i varm sockerlag.
  3. Sorbet: Finriv limeskal, pressa juice. Blanda sockerlag med limejuice, 1/3-del av limeskalen, kokosmjölk och vatten. Kör i glassmaskin till önskad konsistens.
  4. Citrussallad: Skala grapefrukt och "filéa ut" klyftor. Blanda försiktigt med lite limeskal och smaksätt med lite honung.
  5. Marsalasås: Koka ihop ingredienserna till simmig sås. Späd med vatten om den blir för tjock. Ringla över citrussalladen.

Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ i frysen. Frystid 3-4 timmar. Rör om efter halva tiden, eller fler gånger.

Kockens kommentar

Desserten passar som efterrätt på finare middagar. Utan citrussallad och tillhörande sås kan den serveras som mellanrätt (mellan för- och huvudrätt). Receptet från konferensanläggningen Skåvsjöholm i Åkersberga norr om Stockholm.

En sorbet med tillsats av kokosmjölk, mjölk eller grädde är egentligen en sherbet, men begreppen blandas ofta ihop. Läs mer > Om sorbet, sherbet.

Alternativ

Sorbet grundrecept

Orange sherbet

Champagnesorbet

Ingefärs- och citrusgranité

Fler recept inom Sorbet, sherbet, granité ¤

Liknande recept som Kokos- och limesorbet med citrussallad och marsalakaramell