Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 140

Kcal / portion: 264

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1584 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 3%
Kolhydrater: 26%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Gelatinblad 1.5 styck 0%
Kokosmjölk (-dryck) 2.0 dl 21%
Lime 3.0 styck 2%
Vatten 0.5 dl 0%
Glassmaskin > Äts ej
Lag:
Strösocker 1.3 dl 31%
Honung flytande 1.0 msk 4%
Vatten 1.0 dl 0%
Sallad:
Grapefrukt 2.0 styck 9%
Honung flytande 1.0 msk 4%
Sås:
Marsala starkvin 0.5 dl 3%
Strösocker 3.0 msk 11%
Honung flytande 3.0 msk 13%
Kockskolan:
Om sorbet, sherbert > Äts ej
Kock: Skåvsjöholm
Tillagning (45 min )
- Sockerlag: Blanda socker, vatten och honung i en kastrull. Värm upp och rör om så att sockret löses upp helt. Låt svalna.
- Blötlägg gelatinblad i kallt vatten 5-10 minuter. Kram ur vattnet och rör ut gelatinet i varm sockerlag.
- Sorbet: Finriv limeskal, pressa juice. Blanda sockerlag med limejuice, 1/3-del av limeskalen, kokosmjölk och vatten. Kör i glassmaskin till önskad konsistens.
- Citrussallad: Skala grapefrukt och "filéa ut" klyftor. Blanda försiktigt med lite limeskal och smaksätt med lite honung.
- Marsalasås: Koka ihop ingredienserna till simmig sås. Späd med vatten om den blir för tjock. Ringla över citrussalladen.
Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ i frysen. Frystid 3-4 timmar. Rör om efter halva tiden, eller fler gånger.
Kockens kommentar
Desserten passar som efterrätt på finare middagar. Utan citrussallad och tillhörande sås kan den serveras som mellanrätt (mellan för- och huvudrätt). Receptet från konferensanläggningen Skåvsjöholm i Åkersberga norr om Stockholm.
En sorbet med tillsats av kokosmjölk, mjölk eller grädde är egentligen en sherbet, men begreppen blandas ofta ihop. Läs mer > Om sorbet, sherbet.
Alternativ
Fler recept inom Sorbet, sherbet, granité ¤
Liknande recept som Kokos- och limesorbet med citrussallad och marsalakaramell
-
Sorbet grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Orange sherbert, apelsinsorbet med mjölk
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Champagnesorbet
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokos- och limesorbet med citrussallad och marsalakaramell
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Skåvsjöholm
-
Mangosorbet
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kiwisorbet
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kiwisorbet utan tillsatt socker
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Blodapelsingranité med chokladstjärnor
Tid: 1 tim 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Ingefärs-och citrusgranité
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Granité på glögg
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: