 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: The Good Wine Habit
Om Marsala
(Marsala fine, superiore, superiore riserva, vergine, vergine stravecchio)
Marsalavin kommer från västra Sicilien i södra Italien och har döps efter hamnstaden med samma namn i provinsen Trapani. 
Marsalavinet skapades av engelsmännen i slutet av 1700-talet. De hällde druvsprit i det lokala vinet för att det skulle tåla de långa sjöresorna till Storbritannien. Numera framställs marsala genom tillsats av sprit och/eller koncentrerad druvmust i vin. Vinet tillverkas främst av de gröna druvorna catarratto, grillo och inzolia. Det finns olika typer av marsala: oro (guld), ambra (bärnsten) och rubino (rubin). Dessa kan vara alltifrån torra (secco) till mycket söta (sweet). 
Beroende på fatlagringstid indelas Marsala i följande fem klasser:
fine är ett enkelt vin som lagrats ett år,
superiore har vilat minst två år på fat,
superiore riserva kräver fyra års fatlagring,
vergine har legat minst fem år på fat och 
vergine stravecchio tio år eller mer
Recept med Om Marsala
Det finns 5 recept med Om Marsala
- 
                
                    Kokos- och limesorbet med citrussallad och marsalakaramellTid: 45 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Skåvsjöholm 
- 
                
                    Filé/filet mignon (oxfilé) med marsala-glaserad schalottenlök och skogssvampTid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Sydländsk kanin- eller hargrytaTid: 1 tim 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Zabaione, sabayon, italiensk äggkrämTid: 30 min (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Zester Daily 
- 
                
                    Marsala mafaldine, pasta i marsalasåsTid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara