Filé/filet mignon (oxfilé) med marsala-glaserad schalottenlök och skogssvamp

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Filé/filet mignon (oxfilé) med marsala-glaserad schalottenlök och skogssvamp

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Filé/filet mignon

700.0 

gram

Skogssvamp

225.0 

gram

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Schalottenlök

12.0 

styck

Farinsocker

1.0 

msk

Marsala starkvin

1.5 

dl

Vatten

2.0 

dl

Oxfond koncentrerad

1.0 

msk

Timjanblad

1.0 

tsk

Smör till stekning

2.0 

msk

Salt och svartpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

800.0 

gram

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Mjölk

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om innertemperaturer >

 

 

Så ugnssteks oxfilé >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Capitel de´Roari Amarone

Kryddigt rött vin
Pris: 179 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 108

Kcal / portion: 608

GBR (GI) / port: 6

Recept: 2432 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 3%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 563 gram)

Ingredienser

Visa:

Filé/filet mignon 700.0 gram 36%

Skogssvamp 225.0 gram 2%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%

Schalottenlök 12.0 styck 10%

Farinsocker 1.0 msk 2%

Marsala starkvin 1.5 dl 6%

Vatten 2.0 dl 0%

Oxfond koncentrerad 1.0 msk 1%

Timjanblad 1.0 tsk 0%

Smör till stekning 2.0 msk 8%

Salt och svartpeppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 800.0 gram 22%

Smör normalsaltat 2.0 msk 8%

Mjölk 1.0 dl 2%

 

Kockskolan:

Om innertemperaturer > Äts ej

Så ugnssteks oxfilé > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Skala och finskiva vitlök. Skala och skiva schalottenlök. Repa av timjanblad. Ansa svamp.
  3. Putsa och torka av köttet. Skär i portionsbitar alternativt stek hel bit och skär upp inför servering. Bind ihop med hushållssnöre. Salta och peppra.
  4. Hetta upp en stekpanna på hög värme och stek köttet runt om till fin färg. Lägg över på ugnsplåt och sätt in i ugnen i cirka 1 timme till kärn­temperatur 57°C. Ta ut köttet och låt det vila i 15 minuter.
  5. Koka potatis och tillred mos.
  6. Torrstek svampen på medelhög värme tills vätskan dunstat. Tillsätt matfett och vitlök och fräs i 2-3 minuter. Lägg åt sidan.
  7. Lägg löken i pannan och tillsätt farinsocker. Låt steka 4-5 minuter tills sockret karamelliserats något. Tillsätt marsalavin, vatten och fond. Koka ner till hälften i cirka 5 minunuter tills såsen tjocknat.
  8. Tillsätt svamp och timjan och lite smör för fylligare smak. Salta och peppra.

Kockens kommentar

Filé mignon (fr. filet mignon "lilla filén", mignon = söt, näpen) är en filérätt modell tournedos, men tagen ur den tjockare delen av filéns svans. Vanligen får man bara ut en eller två skivor à 2,5 centimeter passande till filé mignon. Läs mer om oxfilé, klicka på ingrediens > Filé/filet mignon.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Passar till

Hemlagad potatismos

Fler recept inom Oxfilé, tournedos

Liknande recept som Filé/filet mignon (oxfilé) med marsala-glaserad schalottenlök och skogssvamp