Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 89

Kcal / portion: 192

GBR (GI) / port: 16
Recept: 767 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 2%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Potatis mjölig sort 0.8 kilo 72%
Mjölk 2.0 dl 16%
Smör normalsaltat 1.0 msk 13%
Smakalternativ:
Strösocker 0%
Vitlök 0%
Muskot 0%
Wasabipulver 0%
Rotfrukter 0%
Grönsaker 0%
Kockskolan:
Så kokas potatis > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Skala potatisen och koka den mjuk (20-30 minuter). Om potatisen delas går det snabbare.
- Låt smöret bli rumsvarmt. Värm upp mjölk.
- Häll av vattnet från potatisen. Mixa, pressa i potatispress, eller "stompa" den i kastrullen med potatisstöt.
- Tillsätt varm mjölk till lagom konsistens. Smaka av med smör, salt, vitpeppar och andra kryddor enligt egen smak. Mängden smör kan ökas väsentligt, vilket ger fylligare smak. Servera.
- Varmhållning: Värm upp under omrörning vid behov. Tillsätt lite vätska så att det inte kokar torrt. Kan också värmas på i mikron. Lägg i porslinsskål, mikra en minut i taget och rör om emellanåt tills lagom varmt.
Kockens kommentar
Potatismos blir bäst med vinterpotatis, det vill säga inte på färskpotatis (vår- och sommarpotatis). Mjölig sort till exempel King Edward ger fint mos. Fast sort ger klimpar.
Patismos tillagas av potatis, men kan blandas upp med andra rotfrukter och grönsaker. En klassisk sådan rätt är rotmos som är en blandning av kålrot och potatis. Potatismos kan tillagas i ugn (pommes duchesse) och ingå i sufflé (potatissufflé). Se respektive recept.
Alternativ
Fler recept inom Potatismos och annat mos
Liknande recept som Klassisk potatismos - grundrecept
-
Klassisk potatismos - grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatisstomp, stomppotatis, stompad potatis
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Arla
-
Potatispuré, fint potatismos, purée de pommes de terre
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mousselinepotatis, fin potatismos med grädde
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rotmos
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sötpotatismos
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gratinerat potatismos
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagade gnocchi av potatismos
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pestomos
Tid: 25 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sellerimos
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan