För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rotmos

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kålrot

500.0 

gram

Potatis mjölig sort

300.0 

gram

Morot

1.0 

st stor

Kokspad från grytan

 

 

el. vatten + konc. fond }

2.0 

dl

Salt och vitpeppar

 

 

Kryddpeppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så kokas potatis >

 

 

Så kokas rotfrukter >

 

 

Rotmos pulver

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 44

Kcal / portion: 108

GBR (GI) / port: 4

Recept: 431 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 246 gram)

Ingredienser

Visa:

Kålrot 500.0 gram 36%

Potatis mjölig sort 300.0 gram 48%

Morot 1.0 st stor 12%

Kokspad från grytan 0%

el. vatten + konc. fond } 2.0 dl 3%

Salt och vitpeppar 0%

Kryddpeppar 0%

 

Kockskolan:

Så kokas potatis > Äts ej

Så kokas rotfrukter > Äts ej

Rotmos pulver Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Skala och skär kålrot i mindre bitar.
  2. Lägg över i kastrull och fyll upp med buljong från köttkok om sådan finns. I annat fall täcks med vatten och koncentrad oxfond eller tärning. Koka upp och låt sjuda i 15-20 minuter. 
  3. Skala och dela potatis och morot i mindre bitar. Lägg i grytan och låt småkoka i ytterligare 15 minuter tills allt är genomkokt. Om mindre mängd spad använts bör detta ha kokat in.
  4. När rotfrukterna mjuknat, sila av eventuell överskottsbuljong i ett kärl. Passera moset genom sikt eller purépress, alternativt lägg tillbaka rotfrukterna i kastrull och mixa med mixerstav eller mosa med potatisstöt. Späd med kokspad eller buljong till önskad konsistens.
  5. Rör ner några klickar smör och smaka av med salt, nymald vitpeppar, samt eventuellt med lite mald eller krossad kryddpeppar. Värm på.
  6. Serveras hett på klassiskt vis till fläsklägg och oxbringa. Fungerar väl som alternativ till potatismos i de flesta fall. 

Kockens kommentar

Klassiskt är att använda lika mycket potatis som kålrot, men de flesta av dagens recept anger mindre andel potatis i förhållande till kålrot (ca 60%). Morot ingick inte förr, men ingår som regel numera för att få en vacker orange färg på anrättningen.

Ingredienserna kokas i det kokspad som uppstår från det kött som klassiskt brukar ätas med rotmos t.ex. fläsklägg eller oxbringa.

Passar till

Fläsklägg

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Potatismos och annat mos

Liknande recept som Rotmos