Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 95

Kcal / portion: 237

GBR (GI) / port: 14
Recept: 949 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 3%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Potatis mjölig sort 800.0 gram 58%
Mjölk 3.0 dl 19%
Smör 30.0 gram 23%
el. grädde 0%
Muskot? ¤ 0%
Kockskolan:
Om potatis > Äts ej
Så kokas potatis > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Koka potatisen med skal och skala den efteråt, det ger mer smak och näring.
- Pressa potatisen med potatispress.
- Blanda med mjölk till ett ganska löst mos.
- Pressa genom sil (jobbigt och det tar sin stund).
- Tillsätt rikligt med smör (och/eller grädde/crème friache) och smaka av med kryddor. Vispa gärna upp moset ill fluffigare konsistens.
- Serveras varm och ganska löst.
Kockens kommentar
Fransosen använder gärna crème fraiche i moset. En variant av potatispuré är fransk mousselinepotatis som består av fint mos med grädde som vispas upp till pösigt mos. Se dit recept.Alternativ
Fler recept inom Potatismos och annat mos
Liknande recept som Potatispuré, fint potatismos, purée de pommes de terre
-
Klassisk potatismos - grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatisstomp, stomppotatis, stompad potatis
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Arla
-
Potatispuré, fint potatismos, purée de pommes de terre
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mousselinepotatis, fin potatismos med grädde
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rotmos
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sötpotatismos
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gratinerat potatismos
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagade gnocchi av potatismos
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pestomos
Tid: 25 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sellerimos
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan