Potatisstomp, stomppotatis, stompad potatis

Foto: Arla ¤

Potatisstomp, stomppotatis, stompad potatis

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Potatis mjölig sort

800.0 

gram

Mjölk

2.0 

dl

Cheddar riven

2.0 

dl

Smör

25.0 

gram

Skal av citron

0.5 

styck

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Om potatis >

 

 

Så kokas potatis >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 119

Kcal / portion: 290

GBR (GI) / port: 14

Recept: 1162 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 5%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 243 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis mjölig sort 800.0 gram 47%

Mjölk 2.0 dl 10%

Cheddar riven 2.0 dl 27%

Smör 25.0 gram 16%

Skal av citron 0.5 styck 0%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Om potatis > Äts ej

Så kokas potatis > Äts ej

Kock: Arla

Tillagning (30 min )

  1. Skala potatisen.
  2. Lägg i kallt saltat vatten och koka den mjuk. Häll av vattnet.
  3. Värm under tiden mjölk i en kastrull.
  4. Stöt potatisen grovt och rör i mjölk, ost, smör och citronskal. Smaka av med salt och peppar.

Kockens kommentar

Stompa ("stampa", eng. stomp, stamp) är ett gammalt begrepp för potatismos. Potatisen "stampas" i jämn takt med potatisstöt och innehåller vanligen små klumpar av omosad potatis. Jämför jazzmusikens stomp = kraftigt stampande i hastigt tempo med markerad rytm. Stomp kunde förr även vara namn på (råg-)limpa, surdegsbröd. Då i bemärkelsen stomp = stump. Läs mer > Så kokas potatis. 

Fler recept inom Potatismos och annat mos

Liknande recept som Potatisstomp, stomppotatis, stompad potatis