Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 119

Kcal / portion: 290

GBR (GI) / port: 14
Recept: 1162 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 5%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Potatis mjölig sort 800.0 gram 47%
Mjölk 2.0 dl 10%
Cheddar riven 2.0 dl 27%
Smör 25.0 gram 16%
Skal av citron 0.5 styck 0%
Kockskolan:
Om potatis > Äts ej
Så kokas potatis > Äts ej
Kock: Arla
Tillagning (30 min )
- Skala potatisen.
- Lägg i kallt saltat vatten och koka den mjuk. Häll av vattnet.
- Värm under tiden mjölk i en kastrull.
- Stöt potatisen grovt och rör i mjölk, ost, smör och citronskal. Smaka av med salt och peppar.
Kockens kommentar
Stompa ("stampa", eng. stomp, stamp) är ett gammalt begrepp för potatismos. Potatisen "stampas" i jämn takt med potatisstöt och innehåller vanligen små klumpar av omosad potatis. Jämför jazzmusikens stomp = kraftigt stampande i hastigt tempo med markerad rytm. Stomp kunde förr även vara namn på (råg-)limpa, surdegsbröd. Då i bemärkelsen stomp = stump. Läs mer > Så kokas potatis.Fler recept inom Potatismos och annat mos
Liknande recept som Potatisstomp, stomppotatis, stompad potatis
-
Klassisk potatismos - grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatisstomp, stomppotatis, stompad potatis
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Arla
-
Potatispuré, fint potatismos, purée de pommes de terre
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mousselinepotatis, fin potatismos med grädde
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rotmos
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sötpotatismos
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gratinerat potatismos
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagade gnocchi av potatismos
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pestomos
Tid: 25 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sellerimos
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan