Så kokas potatis

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Så kokas potatis

(impotatis, stompad potatis, stomppotatis)

Engelsk översättning boiled potatoes

Fransk översättning pommes de terre bouillies, pommes de terre nouvelles, pommes de terre vapeur, pommes de terre au bouillon, pommes de terre presséespurée de pommes de terrepurée de pommes de terre, pommes de terre mousseline, pommes de terres de étuvée

Italiensk översättning patate lesse

Tysk översättning gekochtes Kartoffel

Spansk översättning patatas hervidas, papas hervidas

Potatis kan kokas i vatten, buljong eller ångkokas och serveras hel, mosad naturell eller med inblandning av annat. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden.

Skala: Bäst är att skala potatisen när den kokts. Mycket av smak och näring sitter intill skalet. Skalad potatis avger en del näringsämnen till kokvattnet. Dessutom går det åt mer potatis om den skalas rå (~15% svinn mot 3% om den skalas kokt). Färskpotatis och sommarpotatis äts med fördel med skal, men måste då vara noga rengjorda. På finare middagar serveras alltid skalad potatis, med undantag för primörpotatis som äts med skal. Ett elegant och snabbt sätt att skala potatis är att innan den kokas skära ett snitt i skalet runt mitten. När potatisen är kokt kyls de av kort stund i kallt vatten. Sedan drar man bort de två skalhalvorna (se film via länk nedan > Bästa sättet att skala potatis).

Salt: Skalad potatis brukar kokas i saltat vatten, så att en del av saltet tränger in i potatisen. Det går bra att koka i osaltat vatten och salta efteråt. Kokas oskalad potatis är salt verkningslöst.


SÅ KOKAS POTATIS

Potatis med skal ("skalpotatis") eller utan läggs i kallt vatten som skall täcka. Vattnet kokas upp och skall därefter sjudas under lock (95°C, läs mer > sjuda). Koktider nedan = när vattnet kokat upp. Välj jämnstora potatisar för att de skall vara färdigkokta samtidigt, stora potatisar kan delas. När potatisen kokat klart hälls vattnet bort och potatisen får ånga av en stund. Kokt skalad potatis som får ligga längre tid börjar "skinna" sig, bilda ett segt skal. Den bör därför ätas inom en halvtimme. Skall kokt potatisen sparas eller ätas kall är det bäst att koka den med skal och skala den inför servering. Potatismos som inte konsumeras direkt tenderar att bli klistrig och seg. Färdig mos som skall serveras senare, täcks med het mjölk och varmhålls i vattenbad. Vispa upp moset lätt före servering. Kokt potatis viktminskar med cirka 2% (läs mer > Om potatis).

  1. Kokt färskpotatis/primörpotatis (fr. pommes de terre nouvelles): Tvätta och gnid potatisen ren med trasa eller dylikt i rinnande vatten. Tillsätt gärna dillstjälkar i koket. Låt sjuda på svag värme tills genomkokt (10-20 minuter). Servera gärna i varm kastrull. Garnera med färska dillkvistar. Kall passar små potatisar i sallader (se recept > Sill- och färskpotatissallad). Tidig sommarpotatis behandlas på samma sätt, men behöver tvättas och borstas lite noggrannare.
  2. Kokt hel potatis (fr. pommes de terre bouillies, skalpotatis = pommes de terre en robe de chambre = "jordäpplen i morgonrock"): Välj fast sort. Höst- och vinterpotatis sjudes 20-30 minuter. Sommarpotatis något kortare. Se recept > Kokt potatis.
  3. Ångkokt potatis (fr. pommes de terre vapeur) innebär att potatisen kokas i ånga, på ett galler ovanför kokande vatten. Ångkokning är allmänt en skonsammare kokmetod som bevarar smak och näringsämnen.
  4. Impotatis (fr. pommes de terre au bouillon) är potatis kokt i buljong. Enligt regelboken tillsammans med fintärnade rotfrukter/grönsaker (brunoise, läs mer > hacka). Det är en gammal metod att smaksätta potatisen med huvudrättens buljong som kan vara från kokt kött, fisk eller skaldjur. Kokt rimmad oxbringa med impotatis var förr en mycket uppskattad söndagsrätt (se recept > Salta biten med impotatis). Impotatis brukar garneras med persilja. Ordet "im-" från imma i bemärkelsen att potatisen fått en immig, fuktig yta av buljong (alltså inte att potatisen ångkokats).
  5. Pressad potatis (fr. pommes de terre pressées) är kokt potatis som tvingats genom en potatispress (bild ovan). Se recept > Pressad potatis.
  6. Stomppotatis (stompad potatis, stompa = "stampa") är ett gammalt begrepp för potatismos. Potatisen "stampas" grovt med potatisstöt och innehåller vanligen små klumpar av omosad potatis. Se dito recept. Stompa/stomp är också ett gammalt begrepp i Norge och Dalarna för flatbröd (tunnbröd) som gräddas i stekpanna.
  7. Potatismos (fr. purée de pommes de terre) är kokt potatis som mosats. Välj mjölig sort. Moset blandas med vatten, buljong, mjölk, grädde eller smör till lagom konsistens och smaksätts med salt, peppar och andra kryddor till exempel muskot (se recept > Potatismos). Man kan med fördel blanda in andra rotsaker som kålrot (se recept > Rotmos) eller rödbetor (se recept > Rödbetsmos), liksom grönsaker som selleri (se recept > Sellerimos), eller pumpa (se recept > Pumpamos). En variant är sötpotatismos (se dito recept). Se receptgrupp > Potatismos och annat mos. Läs mer > Så kokas rotsaker.
  8. Potatispuré, fint potatismos (fr. purée de pommes de terre) är krämig potatismos som pressats genom sil, vilket ger sammetslent mos. Se recept > Potatispuré, fint potatismos.
  9. Mousselinepotatis (fr. pommes de terre mousseline) är en variant av potatispuré. Moset blandas med smör och vispgrädde, vispas kraftigt tills riktigt luftigt och passeras i finmaskig sil. Se dito recept.
  10. Kroppkakor, palt och kams är råriven potatis eller potatismos blandat med ägg och mjöl, samt fylld med tärnat kött och fläsk som sedan kokas. Läs mer > Så tillagas kroppkakor, palt och kams.
  11. Potatisgnocchi är en italiensk variant av kroppkakor bestående av pressad potatis som blandas med ägg, vetemjöl, smör och kryddor. Formas till små klumpar som kokas. Se recept > Hemlagad potatisgnocchi.
  12. Stuvad kokt potatis (fr. pommes de terres de étuvée) är klassisk till rimmad kall lax och till isterband. Se recept > Stuvad potatis. Skånsk potatis är råstuvad potatis. Se recept > Skånsk potatis.
  13. Potatissallad är kokt potatis blandat med olika ingredienser (se receptkategori > Potatissallad). Klassisk är potatis blandat med majonnäs och lök. Se recept > Klassisk potatissallad med purjolök.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03

Läs mer

Film: Impotatis på grekiskt vis

Film: Leif Mannerström lagar potatismos

Film: Potato Puree

Film: Potatisgnocchi

Film: Bästa sättet att skala potatis

Film: Rysk skalningsmetod

Film: Skala potatis med potatisskalare

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Så kokas potatis

Det finns 30 recept med Så kokas potatis