Viltbiffar med stomppotatis

Foto: Spisa.nu ¤

Viltbiffar med stomppotatis

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Viltfärs

1.0 

kilo

Gul lök

1.0 

styck

Vispgrädde

4.0 

dl

Timjan torkad

1.0 

tsk

Salt och svartpeppar

 

 

Smör till stekning

2.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Potatis

1.0 

kilo

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Mjölk

0.5 

dl

Lingonsylt konserverad

4.0 

dl

 

Sås:

 

Vatten

2.0 

dl

Buljongtärning

1.0 

styck

Grädde

5.0 

dl

Timjan torkad

1.0 

tsk

Salt och peppar

 

 

Maizena brun

 

 

 

Kockskolan:

 

Så kokas potatis >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 200

Kcal / portion: 1079

GBR (GI) / port: 6

Recept: 6476 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 14%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 540 gram)

Ingredienser

Visa:

Viltfärs 1.0 kilo 21%

Gul lök 1.0 styck 1%

Vispgrädde 4.0 dl 22%

Timjan torkad 1.0 tsk 0%

Salt och svartpeppar 0%

Smör till stekning 2.0 msk 3%

 

Tillbehör:

Potatis 1.0 kilo 10%

Smör normalsaltat 2.0 msk 3%

Mjölk 0.5 dl 0%

Lingonsylt konserverad 4.0 dl 11%

 

Sås:

Vatten 2.0 dl 0%

Buljongtärning 1.0 styck 0%

Grädde 5.0 dl 28%

Timjan torkad 1.0 tsk 0%

Salt och peppar 0%

Maizena brun 0%

 

Kockskolan:

Så kokas potatis > Äts ej

Skapat av: Äleby Gård

Tillagning (30 min )

  1. Skala och koka potatis.
  2. Skala och finhacka lök. Fräs löken mjuk och glansig i smör.
  3. Biffar: Blanda ihop färs, lök och kryddor. Häll i grädde så att du får en fast konsistens, men ej för hård. Forma biffar i en storlek som du själv tycker om, mindre eller större.
  4. Stek biffarna i stekpanna med smör tills de är genomstekta.
  5. Sås: Koka upp alla ingredienser till såsen. Red med lite maizena utrört i vatten om du vill ha en tjockare sås. Smaka av.
  6. "Stompa" (mosa) potatisen. Tillsätt mjölk och smör till lagom konsistens.
  7. Servera med lingonsylt. Servera gärna som på bilden ovan med hjortsalsiccia eller annan viltkorv.

Kockens kommentar

Med samma färssmet kan du också göra fina små eller större köttbullar. Till jul kan du tillsätta lite krydd­peppar och vitpeppar istället för timjan.

Potatisstomp/stomppotatis är ett gammalt uttryck för potatismos. Stompa (eng. stomp, stamp) är ett uttryck för att stöta i jämn takt. Jämför jazzmusikens stomp = kraftigt stampande, hastigt tempo och markerad rytm. Läs mer > Så kokas potatis.

Fler recept inom Vilträtt

Liknande recept som Viltbiffar med stomppotatis