Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 200

Kcal / portion: 1079

GBR (GI) / port: 6
Recept: 6476 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 14%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Viltfärs 1.0 kilo 21%
Gul lök 1.0 styck 1%
Vispgrädde 4.0 dl 22%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Smör till stekning 2.0 msk 3%
Tillbehör:
Potatis 1.0 kilo 10%
Smör normalsaltat 2.0 msk 3%
Mjölk 0.5 dl 0%
Lingonsylt konserverad 4.0 dl 11%
Sås:
Vatten 2.0 dl 0%
Buljongtärning 1.0 styck 0%
Grädde 5.0 dl 28%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Maizena brun 0%
Kockskolan:
Så kokas potatis > Äts ej
Skapat av: Äleby Gård
Tillagning (30 min )
- Skala och koka potatis.
- Skala och finhacka lök. Fräs löken mjuk och glansig i smör.
- Biffar: Blanda ihop färs, lök och kryddor. Häll i grädde så att du får en fast konsistens, men ej för hård. Forma biffar i en storlek som du själv tycker om, mindre eller större.
- Stek biffarna i stekpanna med smör tills de är genomstekta.
- Sås: Koka upp alla ingredienser till såsen. Red med lite maizena utrört i vatten om du vill ha en tjockare sås. Smaka av.
- "Stompa" (mosa) potatisen. Tillsätt mjölk och smör till lagom konsistens.
- Servera med lingonsylt. Servera gärna som på bilden ovan med hjortsalsiccia eller annan viltkorv.
Kockens kommentar
Med samma färssmet kan du också göra fina små eller större köttbullar. Till jul kan du tillsätta lite kryddpeppar och vitpeppar istället för timjan.Potatisstomp/stomppotatis är ett gammalt uttryck för potatismos. Stompa (eng. stomp, stamp) är ett uttryck för att stöta i jämn takt. Jämför jazzmusikens stomp = kraftigt stampande, hastigt tempo och markerad rytm. Läs mer > Så kokas potatis.
Fler recept inom Vilträtt
Liknande recept som Viltbiffar med stomppotatis
-
Tjälknöl (tjälknul) grundrecept
Tid: 8 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Viltköttbullar med stomppotatis
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Krämig viltskavsgratäng
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Älggulasch, älgragu
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rökt viltkött med potatisgratäng
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Viltköttbullar med palsernackspuré, äppelgräddsås och lingon
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Viltbiffar med stomppotatis
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Vild Rydberg med enbärssenap
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Viltrulader med ansjovis och ädelost
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Viltwallenbergare
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI