Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 132

Kcal / portion: 777

GBR (GI) / port: 10
Recept: 3109 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 3%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Älgytterlår 800.0 gram 26%
Gul lök 2.0 styck 3%
Majsolja 2.0 msk 7%
Paprikapulver 1.0 msk 1%
Köttbuljongtärning 1.0 styck 0%
Vatten 3.0 dl 0%
Potatis 8.0 styck 17%
Tomatpuré konserv 1.0 dl 1%
Rött vin 1.0 dl 2%
Chorizokorv svensk 1.0 styck 15%
Kummin mald 0.5 tsk 0%
Tillbehör
Pain riche 1.0 styck 26%
Kockskolan:
Så lagas älgkött > Äts ej
Om gulasch > Äts ej
Om bräsering > Äts ej
Skapat av: Äleby Gård
Tillagning (55 min )
- Skär köttet i halvstora tärningar. Skala och hacka lök. Skala och tärna potatis.
- Bryn köttet hastigt i het gryta med olja. Tillsätt löken mot slutet.
- Strö över paprikapulver. Salta. Späd med så mycket vatten att det står till knappt köttets ovandel. Tillsätt buljongtärning.
- Lägg potatisen över köttet. Låt allt sjuda under lock tills köttet känns alldeles mört, cirka en timme (se kommentar).
- Smaka av med tomatpuré, spiskummin och eventuellt ytterligare paprika. Gulasch ska ha en riktig, simmig och vackert röd färg. Späd med vin. Stöt potatisen lite. Tillsätt skivad chorizo.
- Serveras med crème fraicheklick, persilja och ett gott bröd.
Kockens kommentar
Tillagningstiden påverkas om det är kött från kalv, ko eller tjur och djurets ålder. Dessutom av vilken styckdel som används (framdelskött, bakdelskött). Läs mer om tillagning > Så lagas älg. Läs mer om älg > klicka på ingrediensen.Fler recept inom Vilträtt
Liknande recept som Älggulasch, älgragu
-
Tjälknöl (tjälknul) grundrecept
Tid: 8 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Viltköttbullar med stomppotatis
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Krämig viltskavsgratäng
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Älggulasch, älgragu
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rökt viltkött med potatisgratäng
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Viltköttbullar med palsernackspuré, äppelgräddsås och lingon
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Viltbiffar med stomppotatis
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Vild Rydberg med enbärssenap
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Viltrulader med ansjovis och ädelost
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Viltwallenbergare
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI