Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 133

Kcal / portion: 543

GBR (GI) / port: 6
Recept: 2170 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 4%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Älgbiff ytterfilé 800.0 gram 39%
Sås:
Senap skånsk 100.0 gram 8%
Senap fransk osötad 50.0 gram 2%
Enbär } 3.0 msk 2%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 25%
Gul lök 3.0 styck 7%
Smör till stekning 50.0 gram 17%
Kockskolan:
Så lagas älgkött > Äts ej
Om bräcka, såtering > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Hacka persilja. Krossa enbär och blanda med senap. Skär viltköttet i kuber. 2x2 cm om kalvkött, lite mindre om det är från äldre djur. Skala och grovhacka lök. Skala potatis och tärna smått.
- Lök: Hetta upp rikligt med smör i kastrull och fräs löken mjuk och glansig utan att bränna och efterstek på låg värme (10 minuter).
- Potatis: Hetta upp rikligt med smör i panna på hög värme och stek potatisen ljusbrun och lätt knaprig i cirka 10 minuter. Rör om. Lägg över på hushållspapper för fettavrinning.
- Kött: Hetta upp smör i annan panna på högsta värme och såtera (stek) köttet hastigt några minuter. Rör om. Köttet får gärna vara rosa i kärnan.
- Lägg upp på fat. Strö persilja över och servera med enbärssenap.
Kockens kommentar
Detta är en vild variant av den klassiska Biff Rydberg, som tillagas av oxfilé. Lök, potatis och kött tillagas ungefär samtidigt i separata kärl. Köttet går fortast att steka. Att mjuksteka lök 10 minuter gör den sötaktig och smakrik.
Jämför
Fler recept inom Vilträtt
Liknande recept som Vild Rydberg med enbärssenap
-
Tjälknöl (tjälknul) grundrecept
Tid: 8 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Viltköttbullar med stomppotatis
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Krämig viltskavsgratäng
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Älggulasch, älgragu
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rökt viltkött med potatisgratäng
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Viltköttbullar med palsernackspuré, äppelgräddsås och lingon
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Viltbiffar med stomppotatis
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Vild Rydberg med enbärssenap
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Viltrulader med ansjovis och ädelost
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Viltwallenbergare
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI