Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Oxfilé skivad

700.0 

gram

Gul lök

2.0 

st stora

Potatis

0.8 

kilo

Persilja finhackad

1.0 

msk

Smör till stekning

50.0 

gram

Matolja till stekning

0.5 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Äggula

4.0 

styck

Senap fransk osötad

2.0 

msk

Grönsallad

200.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om bräcka, såtering >

 

 

Om Biff Rydberg >

 

 

Så råsteks potatis >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Troppo Zeta Montepulciano d´Abruzzo

Smakrikt rött vin
Pris: 171 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 146

Kcal / portion: 638

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2551 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 8%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 438 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxfilé skivad 700.0 gram 33%

Gul lök 2.0 st stora 6%

Potatis 0.8 kilo 21%

Persilja finhackad 1.0 msk 0%

Smör till stekning 50.0 gram 14%

Matolja till stekning 0.5 dl 16%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Äggula 4.0 styck 8%

Senap fransk osötad 2.0 msk 1%

Grönsallad 200.0 gram 1%

 

Kockskolan:

Om bräcka, såtering > Äts ej

Om Biff Rydberg > Äts ej

Så råsteks potatis > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Förbered: Skala potatisen. Tärna smått. Skala och finhacka lök. Skär oxfilén i kuber 3x3 cm. Finhacka persilja. Använd helst flera stekpannor.
  2. Fräs lök i smör och olja på medelvärme. Kan smaksättas med lite soja och en skvätt öl. Håll varmt.
  3. Stek potatis gyllenbrun och lätt knaprig i smör på medelhög värme. Salta lätt. Låt rinna av på hushållspapper. 
  4. Såtera köttet (stek hastigt) i smör på högsta värme, så att köttet får mörk stekyta utan att vara bränd och en rosa insida. Läs mer > Om bräcka, såtera.
  5. Servera: Lägg upp kött, lök och potatis i rader på fat eller tallrik. Lägg på en äggula. Strö persilja över. Servera med senap eller senapsmousse (se kommentar nedan).

Kockens kommentar

Rätten uppfanns på och fick sitt namn efter Hotell Rydberg i Stockholm (läs mer > Om Biff Rydberg). Tillagas av oxfilé och inte av biffen (ytterfilén). Förebilden var Boeuf sauté Lyonnais. En variant av detta recept är Biff Greta även kallat Biff special. Se receptet via länk nedan.

Senapsmousse är gott tillbehör. Till 4 portioner: Vispa upp 2 dl grädde, tillsätt 1 dl socker. Rör ner 1 dl Colemans senapspulver, eventuellt också lite mosade bruna senapskorn. Låt stå och dra en stund i kylen. Vid servering, doppa en matsked i varmvatten. Forma små ägg av moussen och lägg på köttet.

Receptet reviderat 2020                       

Alternativ

Boeuf sauté Lyonnaise

Biff Greta, Biff special

Fler recept inom Oxfilé, tournedos

Liknande recept som Biff Rydberg