Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 189

Kcal / portion: 721

GBR (GI) / port: 4
Recept: 4328 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 13%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Viltfärs finmald 600.0 gram 19%
Formbröd (skivat) 2.0 styck 4%
Äggula 5.0 styck 6%
Grädde 5.0 dl 42%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 12%
Mjölk 3.0 dl 4%
Smör normalsaltat 50.0 gram 8%
Schalottenlök 1.0 styck 0%
Gröna ärter frysta 300.0 gram 5%
Skogssvamp 0%
Kock: Sv. Institutet SI
Tillagning (1 tim 30 min )
- Viltsås: Se separat recept (extra tid).
- Skala och koka potatisen mjuk.
- Skär bort kanterna på formbrödet och kör det i matberedare till brödsmulor. Strö hälften på ett bakplåtspapper.
- Lägg färsen i en matberedare. Tillsätt äggulor, salta och peppra. Starta matberedaren och häll i grädden.
- Sätt ugnen på 175ºC.
- Forma portionsbiffar av färsen. Lägg dem på bakplåtspappret. Strö över resten av brödsmulorna.
- Hetta upp smör på medelhög värme i panna och bryn biffarna på båda sidorna. Sätt i ugn i cirka 7 minuter.
- Skala och finhacka schalottenlök. Fräs den i smör tillsammans med ärterna i en panna på medelvärme (3-5 min). Smaka av med salt och vitpeppar.
- Stek svampen torr i panna utan fett ett par minuter. Tillsätt matfett och stek några minuter tills svampen fått färg.
- Värm upp mjölk till potatismoset. Pressa potatisen genom potatispress. Tillsätt mjölken och en klick smör. Smaka av med salt och peppar.
Kockens kommentar
Originalreceptet innefattar en avancerad viltsås vilket ger tilläggstid cirka 2 timmar. Receptet från Svenska Institutet. Fotograf: Pål Allan.
Alternativ
Fler recept inom Vilträtt
Liknande recept som Viltwallenbergare
-
Tjälknöl (tjälknul) grundrecept
Tid: 8 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Viltköttbullar med stomppotatis
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Krämig viltskavsgratäng
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Älggulasch, älgragu
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rökt viltkött med potatisgratäng
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Viltköttbullar med palsernackspuré, äppelgräddsås och lingon
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Viltbiffar med stomppotatis
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Vild Rydberg med enbärssenap
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Viltrulader med ansjovis och ädelost
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Viltwallenbergare
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI