Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 356
 
    
                Kcal / portion: 385
 
    
                GBR (GI) / port: 0
Recept: 1156 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 36%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Grädde 3.0 dl 93%
Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 4%
Maizena ljus 1.0 msk 2%
Sojasås 1.0 tsk 0%
Kockskolan:
Om ljusa såser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (8 min )
- Häll grädde, fond och lite soja i en kastrull. 
- Koka upp och tillsätt maizena eller annan matlagningsmjöl. Låt koka i cirka 5 minuter till lagom tjocklek. 
- Smaka av med salt och peppar. Späd med grädde om för tjock sås.
Kockens kommentar
Har man tillgång till steksky kan lite silad sådan användas som smaksättare. Minska då på fond och tänk på att både sky och fond är salta. Såsen passar till allehanda kötträtter.
Passar till
Fler recept inom Ljusa såser, veloutesåser
Liknande recept som Enkel gräddsås
- 
                
                    Velouté, ljus grundsåsTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce supręme, superb ljus gräddsåsTid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Enkel gräddsåsTid: 8 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Mannerströms vitvinssåsTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström 
- 
                
                    Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugnSvårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Larent Nadiras 
- 
                
                    Velouté au vin blanc, ljus vitvinssås till sås eller soppaTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce normande, krämig ljus sås till fisk, skaldjur och komageTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce ā la orange, apelsinsåsTid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child 
- 
                
                    Bigarade Sauce, lyxig apelsinsås till ankaTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce Bercy, ljus vitvinssås till kött eller fiskTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              