Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 356

Kcal / portion: 385

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1156 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 36%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Grädde 3.0 dl 93%
Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 4%
Maizena ljus 1.0 msk 2%
Sojasås 1.0 tsk 0%
Kockskolan:
Om ljusa såser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (8 min )
- Häll grädde, fond och lite soja i en kastrull.
- Koka upp och tillsätt maizena eller annan matlagningsmjöl. Låt koka i cirka 5 minuter till lagom tjocklek.
- Smaka av med salt och peppar. Späd med grädde om för tjock sås.
Kockens kommentar
Har man tillgång till steksky kan lite silad sådan användas som smaksättare. Minska då på fond och tänk på att både sky och fond är salta. Såsen passar till allehanda kötträtter.
Passar till
Fler recept inom Ljusa såser, veloutesåser
Liknande recept som Enkel gräddsås
-
Velouté, ljus grundsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce supręme, superb ljus gräddsås
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel gräddsås
Tid: 8 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mannerströms vitvinssås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugn
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Larent Nadiras
-
Velouté au vin blanc, ljus vitvinssås till sås eller soppa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce normande, krämig ljus sås till fisk, skaldjur och komage
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce ā la orange, apelsinsås
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Bigarade Sauce, lyxig apelsinsås till anka
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Bercy, ljus vitvinssås till kött eller fisk
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan