Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 76

Kcal / portion: 70

GBR (GI) / port: 0
Recept: 281 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 6%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Gul lök 1.0 st liten Äts ej
Purjolök vit del 0.5 styck Äts ej
Blekselleri 0.2 stjälk Äts ej
Smör 1.0 msk 34%
Vetemjöl 1.0 msk 11%
Kalvfond avfettad 4.0 dl 18%
Persilja finhackad 1.0 msk 0%
Vispad grädde 0.8 dl 36%
Kockskolan:
Om ljusa såser > Äts ej
Om vinsåser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Sås till gratäng-stuvning> Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Ansa och finhacka lök, purjolök och selleri. Finhacka persilja. Spar persilja eller tunt skivad purjo till garnering (till soppa).
- Stek i kastrull lök och selleri med smör några minuter utan att bränna.
- Tillsätt mjöl och blanda. Låt steka i 3 minuter.
- Tillsätt vin och buljong. Låt sjuda i 30 minuter.
- Passera i en sil och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt grädde och persilja. Rör om, smaka av med kryddor.
- Soppa: Häll upp och garnera med persilja eller purjoskivor.
- Sås: Är "soppan" för lös, tillsätt lite ljus stärkelsemjöl och låt sjuda i 5 minuter.
Kockens kommentar
Receptet passar som förrättssoppa, eller som ljus sås till ljust kött, grönsaksrätter och som sås till gratäng eller stuvning.Fler recept inom Ljusa såser, veloutesåser
Liknande recept som Velouté au vin blanc, ljus vitvinssås till sås eller soppa
-
Velouté, ljus grundsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce supręme, superb ljus gräddsås
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel gräddsås
Tid: 8 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mannerströms vitvinssås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugn
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Larent Nadiras
-
Velouté au vin blanc, ljus vitvinssås till sås eller soppa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce normande, krämig ljus sås till fisk, skaldjur och komage
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce ā la orange, apelsinsås
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Bigarade Sauce, lyxig apelsinsås till anka
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Bercy, ljus vitvinssås till kött eller fisk
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan