Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 231
 
    
                Kcal / portion: 228
 
    
                GBR (GI) / port: 0
Recept: 684 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 21%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Sås till stekt kött:
Schalottenlök finhackad 3.0 msk 2%
Torrt vitt vin 1.0 dl 10%
Kalvfond avfettad 4.0 dl 8%
Vattenreduktion -2.0 dl -0%
Smör rumsvarmt 75.0 gram 80%
Persilja finhackad 2.5 msk 0%
Smör rumsvarmt 45.0 gram Äts ej
Tillvalsalternativ:
Vitlök 0.5 klyfta Äts ej
Steksky avfettad Äts ej
Timjan 2.0 kvistar Äts ej
Vermouth (vit, torr) 1.0 dl Äts ej
Oxmärg tärnad } 2.5 msk Äts ej
Sås till kokt fisk:
Champinjoner 330.0 gram Äts ej
Smör 25.0 gram Äts ej
Vitt vin 4.0 dl Äts ej
Vetemjöl 0.5 dl Äts ej
Vispgrädde 2.0 dl Äts ej
Citronjuice 0%
Kockskolan:
Om ljusa såser > Äts ej
Så avfettar man > Äts ej
Om pochering > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Sås till kokt fisk > Äts ej
ā la Bercy > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "Saveurs du Monde" under bilden.
Fond: Tillagning av fond och tidsåtgång ej medtaget. Se recept via länk nedan. För sås till kötträtt används kalvvelouté eller steksky, till fiskrätt används fiskvelouté eller kokspad.
Bercy till stekt kött:
- Skiva lök och tillsätt vin eller vermouth. Koka ner till 1/3-del, tills simmig konsistens.
- Tillsätt fond och koka ner till lagom konsistens. Fonden kan helt eller delvis bytas ut mot avfettad steksky från huvudvaran. Hacka persilja.
- Smaksättare: Vitlök, timjan eller persiljestjälkar kan ingå i koket. Oxmärg kan tillsättas mot slutet för extra smakupplevelse och ersätter då delvis monteringssmöret. Oxmärgen pocheras i förväg.
- Ta pannan av från värmen och sila såsen. Vispa ner smör lite i taget tills det absorberats och såsen blivit slät och fyllig. Smaka av med salt och peppar och rör ner persilja. Vänd ner eventuell oxmärg. Såsen hälls över köttet.
Bercy till kokt fisk:
- Större champinjoner delas. Skaka svampen i hett smör över måttlig värme i ett par minuter. Salta, peppra lätt.
- Fisken med svampen pocheras i vitt vin.
- Koka ihop kokspadet från fisken tills drygt 2 deciliter återstår.
- Rör ihop mjöl med smör.
- Ta kastrullen av värmen, vispa ner mjölsmöret och därefter hälften av grädden. Koka upp.
- Tunna ut såsen skedvis med grädde tills konsistensen täcker baksidan på en sked. Smaka av med salt, peppar och några droppar citronjuice.
Kockens kommentar
Filmreceptet är en enklare variant av detta recept. Hackad lök fräses, vin, vitlök och timjan tillsätts och kokas ner till halv mängd. Fond tillsätts och kokas ner. Sauce Bercy anpassas till den rätt som den serveras till. Kalvvelouté till kötträtt och fiskvelouté till fiskrätt.Ā la Bercy = som i Bercy, vilket är ett delområde i sydöstra Paris. Bercy hade förr Europas största vinmarknad, vilket gett namn åt många välkända rätter som Entrecôte Bercy, Rein d´agneau de Bercy (lammnjure, se dito recept), Merlans ā la Bercy (vitling), Oeufs de Bercy med flera. Till dessa serveras Sauce Bercy.
Tillhörande recept
Hemlagad kalvbuljong, kalvfond
Fler recept inom Ljusa såser, veloutesåser
Liknande recept som Sauce Bercy, ljus vitvinssås till kött eller fisk
- 
                
                    Velouté, ljus grundsåsTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce supręme, superb ljus gräddsåsTid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Enkel gräddsåsTid: 8 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Mannerströms vitvinssåsTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström 
- 
                
                    Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugnSvårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Larent Nadiras 
- 
                
                    Velouté au vin blanc, ljus vitvinssås till sås eller soppaTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce normande, krämig ljus sås till fisk, skaldjur och komageTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce ā la orange, apelsinsåsTid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child 
- 
                
                    Bigarade Sauce, lyxig apelsinsås till ankaTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce Bercy, ljus vitvinssås till kött eller fiskTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              