Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 182
 
    
                Kcal / portion: 186
 
    
                GBR (GI) / port: 1
Recept: 928 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 15%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Veloutésås färdig 4.0 dl 53%
Vispgrädde 1.2 dl 47%
Citronjuice 0%
Tillval:
Smör rumsvarmt 25.0 gram Äts ej
Kockskolan:
Om ljusa såser > Äts ej
Om vita såser > Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Sås till gratäng-stuvning> Äts ej
Om gratänger > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
Se film, klicka på "DirtySpoon Recipes" under bilden.
- Grundsås: Tillred en velouté. Se separat recept via länk nedan.
- Låt såsen koka upp. Vispa ner vispgrädde lite i taget medan såsen sjuder till lagom konsistens.
- Smaka av med citronjuice, salt och vitpeppar.
- Tillval: Alldeles innan servering kan man runda av såsen genom montering av smör. Ta kastrullen av värmen. Rör ner smör klickvis. Gäller ej om såsen används till gratäng.
Kockens kommentar
Med béchamel (vit grundsås) blir det en Sauce crčme (gräddsås), med en velouté (ljus grundsås) blir det en Supręme (= superb). Såsen passar till ägg, fisk, tamfågel, grönsaker, varma förrätter och som gratängsås.Tillhörande recept
Fler recept inom Ljusa såser, veloutesåser
Liknande recept som Sauce supręme, superb ljus gräddsås
- 
                
                    Velouté, ljus grundsåsTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce supręme, superb ljus gräddsåsTid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Enkel gräddsåsTid: 8 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Mannerströms vitvinssåsTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström 
- 
                
                    Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugnSvårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Larent Nadiras 
- 
                
                    Velouté au vin blanc, ljus vitvinssås till sås eller soppaTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce normande, krämig ljus sås till fisk, skaldjur och komageTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce ā la orange, apelsinsåsTid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child 
- 
                
                    Bigarade Sauce, lyxig apelsinsås till ankaTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce Bercy, ljus vitvinssås till kött eller fiskTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              