Bigarade Sauce, lyxig apelsinsås till anka

Foto: Film: The Sauce and Gravy Channel, bigarade sauce

Bigarade Sauce, lyxig apelsinsås till anka

Lägg till ingredienser

Antal dl: 5

Apelsin hel

3.0 

styck

Zestskal från citron

1.0 

styck

Strösocker

0.5 

dl

Rödvinsvinäger

0.5 

msk

Kalvbuljong avfettad

4.5 

dl

Grand Marnier Rouge

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Vattenreduktion

-5.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så deglaserar man >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 109

Kcal / portion: 113

GBR (GI) / port: 4

Recept: 565 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 21%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 104 gram)

Ingredienser

Visa:

Apelsin hel 3.0 styck 41%

Zestskal från citron 1.0 styck 1%

Strösocker 0.5 dl 34%

Rödvinsvinäger 0.5 msk 0%

Kalvbuljong avfettad 4.5 dl 6%

Grand Marnier Rouge 2.0 msk 17%

Salt och peppar 0%

Vattenreduktion -5.0 dl -0%

 

Kockskolan:

Så deglaserar man > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på " the sauce and gravy channel" under bilden ovan.

  1. Riv apelsinskal och citronskal. Koka dem 5 minuter för att mjukna. Kyl av dem i kallt vatten. Pressa juicen ur apelsinerna.
  2. Sås: Häll socker och vinäger i en kastrull. Låt koka ner på medelvärme några minuter till simmig konsistens.
  3. Tillsätt apelsinjos. Rör om så att allt socker löses upp.
  4. Tillsätt kalvbuljong. Låt koka upp och låt koka ner till halv volym. Skumma av, avlägsna skum som bildas på ytan.
  5. Deglasera: Häll bort stekfett från stekpanna eller stekkärl i vilken ankan stekts. Häll såsen i varm panna och vispa eller skrapa med träslev stekbotten för att få loss smakämnen. Läs mer > Så deglaserar man.
  6. Koka ner såsen ytterligare om fylligare, smakrikare sås önskas.
  7. Sila såsen ner i en ren kastrull. Smaka av med apelsinlikör, citronjuice eller vinäger, salt och peppar. Låt småkoka kort stund för att få bort spritsmak. Tillsätt apelsin- och citronzest. 
  8. Servera såsen varm till stekt anka.

Kockens kommentar

Såsen kan tillredas i förväg så när som på deglasering.

Bigarade: Begreppet är engelskt. Något motsvarande franskt har vi inte kunnat hitta i vare sig Larousse Gastronomique, i kokböcker eller på internet. Bigaradier i Frankrike = pomerans.

Vattenrduktion = vätska som kokar bort. Läs mer > Om vattenförändringar.

Passar till

Apelsinanka

Alternativ: Sauce ā la orange

Fler recept inom Ljusa såser, veloutesåser

Liknande recept som Bigarade Sauce, lyxig apelsinsås till anka