Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugn

Foto: Laurent Nadiras, Hôtellerie Restauration, Sauce vin blanc ā glacer

Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugn

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 6

Sauce vin blanc:

 

Kalvfond avfettad

4.0 

dl

el. hönsfond avfettad

 

 

el. vatten + konc. fond

 

 

Matlagningsgrädde

2.0 

dl

Salt och vitpeppar

 

 

 

Sauce vin blanc ā glacer:

 

Äggula

2.0 

styck

Kalvfond avfettad

2.0 

msk

Vispad grädde

4.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om buljong och fond >

 

 

Om ljusa såser >

 

 

Så kokas fisk >

 

 

Om koagulation >

 

 

Om nappering >

 

 

Om salamander >

 

 

Om glasyr, glasering >

 

 

Sås till kokt fisk >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 147

Kcal / portion: 169

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1016 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 14%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 115 gram)

Ingredienser

Visa:
Sauce vin blanc:

Kalvfond avfettad 4.0 dl 5%

el. hönsfond avfettad 0%

el. vatten + konc. fond 0%

Matlagningsgrädde 2.0 dl 31%

Salt och vitpeppar 0%

 

Sauce vin blanc ā glacer:

Äggula 2.0 styck 10%

Kalvfond avfettad 2.0 msk 0%

Vispad grädde 4.0 dl 53%

 

Kockskolan:

Om buljong och fond > Äts ej

Om ljusa såser > Äts ej

Så kokas fisk > Äts ej

Om koagulation > Äts ej

Om nappering > Äts ej

Om salamander > Äts ej

Om glasyr, glasering > Äts ej

Sås till kokt fisk > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Tillagning

Denna sås är avsedd till nappering av fisk. Fisken kokas i vitvinslag "ā court mouillement". Kokspadet används till såsen. Läs mer > Så kokas fisk.

  1. Fonden skall vara av en vinbaserad ljus buljong extra nerkokad (fond de cuisson, läs mer > Om buljong och fond). Vinet i buljongen skall vara av god kvalitet.
  2. Sauce vin blanc "par reduction" (reducerad vitvinssås): Koka upp fonden och tillsätt grädde. Låt sjuda tills lagom tjock. Kontrollera med en sked att såsen bildar ett jämntjockt lager på baksidan utan att rinna av. Sila såsen i en chinois eller såll. Smaka av.
  3. Såsen kan användas som den är. Montera (rör ner) i så fall några klickar kallt smör. Eller berika såsen ytterligare enligt nedan. 
  4. Sauce vin blanc "ā glacer" (se film, klicka på Laurent Nadiras under bilden): Håll vinsåsen varm i vattenbad.
  5. Vispa grädde till fast skum.
  6. Lägg äggulor i en kastrull, tillsätt lite fond eller vatten. Vispa samman och värm upp på svag värme (< 70°C). Gulorna får inte koagulera (läs mer > Koagulation).
  7. Vispa ner vinsåsen. Tillsätt vispad grädde och rör samman försiktigt.
  8. Nappera: Nu kan såsen användas till att glasera fisk eller annat. Häll såsen över förlagad fisk.
  9. Gratinera hastigt den förlagade fisken i ugn eller i en salamander.

Kockens kommentar

Såsen passar utmärkt till ljust kött, kokt fisk- tamfågel- eller kalvköttsrätter. Läs mer > Om ljusa såser.

Tillhörande recept

Hemlagad kalvbuljong, kalvfond

Hemlagas hönsbuljong, hönsfond

Fler recept inom Ljusa såser, veloutesåser

Liknande recept som Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugn