
Foto: Laurent Nadiras, Hôtellerie Restauration, Sauce vin blanc ā glacer
Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugn
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 147

Kcal / portion: 169

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1016 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 14%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Sauce vin blanc:
Kalvfond avfettad 4.0 dl 5%
Matlagningsgrädde 2.0 dl 31%
Sauce vin blanc ā glacer:
Äggula 2.0 styck 10%
Kalvfond avfettad 2.0 msk 0%
Vispad grädde 4.0 dl 53%
Kockskolan:
Om buljong och fond > Äts ej
Om ljusa såser > Äts ej
Så kokas fisk > Äts ej
Om koagulation > Äts ej
Om nappering > Äts ej
Om salamander > Äts ej
Om glasyr, glasering > Äts ej
Sås till kokt fisk > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Kock: Larent Nadiras
Uppdragsgivare: Académie de Versailles
Tillagning
Denna sås är avsedd till nappering av fisk. Fisken kokas i vitvinslag "ā court mouillement". Kokspadet används till såsen. Läs mer > Så kokas fisk.
- Fonden skall vara av en vinbaserad ljus buljong extra nerkokad (fond de cuisson, läs mer > Om buljong och fond). Vinet i buljongen skall vara av god kvalitet.
- Sauce vin blanc "par reduction" (reducerad vitvinssås): Koka upp fonden och tillsätt grädde. Låt sjuda tills lagom tjock. Kontrollera med en sked att såsen bildar ett jämntjockt lager på baksidan utan att rinna av. Sila såsen i en chinois eller såll. Smaka av.
- Såsen kan användas som den är. Montera (rör ner) i så fall några klickar kallt smör. Eller berika såsen ytterligare enligt nedan.
- Sauce vin blanc "ā glacer" (se film, klicka på Laurent Nadiras under bilden): Håll vinsåsen varm i vattenbad.
- Vispa grädde till fast skum.
- Lägg äggulor i en kastrull, tillsätt lite fond eller vatten. Vispa samman och värm upp på svag värme (< 70°C). Gulorna får inte koagulera (läs mer > Koagulation).
- Vispa ner vinsåsen. Tillsätt vispad grädde och rör samman försiktigt.
- Nappera: Nu kan såsen användas till att glasera fisk eller annat. Häll såsen över förlagad fisk.
- Gratinera hastigt den förlagade fisken i ugn eller i en salamander.
Kockens kommentar
Såsen passar utmärkt till ljust kött, kokt fisk- tamfågel- eller kalvköttsrätter. Läs mer > Om ljusa såser.Tillhörande recept
Fler recept inom Ljusa såser, veloutesåser
Liknande recept som Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugn
-
Velouté, ljus grundsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce supręme, superb ljus gräddsås
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel gräddsås
Tid: 8 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mannerströms vitvinssås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugn
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Larent Nadiras
-
Velouté au vin blanc, ljus vitvinssås till sås eller soppa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce normande, krämig ljus sås till fisk, skaldjur och komage
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce ā la orange, apelsinsås
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Bigarade Sauce, lyxig apelsinsås till anka
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Bercy, ljus vitvinssås till kött eller fisk
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan