Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 199

Kcal / portion: 234

GBR (GI) / port: 1
Recept: 701 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 18%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Fiskvelouté 2.0 dl 35%
Fiskfond } 0.5 dl 0%
el. fiskfond konc. + vatten 0%
Champinjoner 50.0 gram 2%
Smör till stekning 2.0 msk 27%
Äggula 2.0 styck 15%
Smör kallt 1.5 msk 21%
Kockskolan:
Om ljusa såser > Äts ej
Om buljong och fond > Äts ej
ā la normande > Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Sås till skaldjur > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Velouté: Tillred en fiskvelouté, det vill säga en redd fiskbuljong. Här förutsätts att veloutén redan är klar. Se recept via länk nedan. Man kan också tillreda en skaldjursfond och velouté.
- Värm upp veloutén och tillsätt fiskfond (se recept via länk nedan > Hemlagad fiskbuljong, fiskfond). Koka ner om veloutén är för svag. Används koncentrerad fond tillsätt detta lite i taget, koncentrat är mycket salta. Smaka av.
- Svamp: Rensa och skiva champinjoner. Stek den i smör cirka 5 minuter i en kastrull (utan salt). I stället för svamp kan koncentrerad svampfond användas, men akta så att anrättningen inte blir för salt. Använd koncentratet mot slutet för smaksättning.
- Vispa ner veloutén i svampkastrullen, lite i taget. Ta av från värmen.
- Vispa ihop äggulor med ett par matskedar grädde. Tillsätt under kraftig vispning, så att äggen inte koagulerar (stelnar). För tjockare sås, koka ner under kraftig vispning, eller tillsätt lite matlagningsmjöl som då får sjuda i 3 minuter. Smaka av.
- Tillsätt kallt smör klickvis strax före servering.
Såsen är tänkt till fisk, men passar också till skaldjur och ljust kött inklusive komage.
Kockens kommentar
Ā la normande = som i Normandiet, Frankrike. Matkulturen präglas av närheten till havet med fisk och skaldjur och av att det är ett rikt jordbruksområde med boskapsskötsel av får, kor och grisar. Läs mer > Ā la normande.Tillhörande recept
Fler recept inom Ljusa såser, veloutesåser
Liknande recept som Sauce normande, krämig ljus sås till fisk, skaldjur och komage
-
Velouté, ljus grundsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce supręme, superb ljus gräddsås
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel gräddsås
Tid: 8 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mannerströms vitvinssås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugn
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Larent Nadiras
-
Velouté au vin blanc, ljus vitvinssås till sås eller soppa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce normande, krämig ljus sås till fisk, skaldjur och komage
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce ā la orange, apelsinsås
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Bigarade Sauce, lyxig apelsinsås till anka
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Bercy, ljus vitvinssås till kött eller fisk
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan