Velouté au vin blanc, ljus vitvinssås till sås eller soppa

Foto: Swissmilk

Velouté au vin blanc, ljus vitvinssås till sås eller soppa

Lägg till ingredienser

Färdig sås/soppa dl: 4

Gul lök

1.0 

st liten

Purjolök vit del

0.5 

styck

Blekselleri

0.2 

stjälk

Smör

1.0 

msk

Vetemjöl

1.0 

msk

Torrt vitt vin

 

 

Kalvfond avfettad

4.0 

dl

el. vatten + konc. fond

 

 

Persilja finhackad

1.0 

msk

Vispad grädde

0.8 

dl

Salt och peppar

 

 

Kryddgrönt till garnering

 

 

 

Kockskolan:

 

Om ljusa såser >

 

 

Om vinsåser >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till grönsaker, ägg >

 

 

Sås till gratäng-stuvning>

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 76

Kcal / portion: 70

GBR (GI) / port: 0

Recept: 281 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 6%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 92 gram)

Ingredienser

Visa:

Gul lök 1.0 st liten Äts ej

Purjolök vit del 0.5 styck Äts ej

Blekselleri 0.2 stjälk Äts ej

Smör 1.0 msk 34%

Vetemjöl 1.0 msk 11%

Torrt vitt vin 0%

Kalvfond avfettad 4.0 dl 18%

el. vatten + konc. fond 0%

Persilja finhackad 1.0 msk 0%

Vispad grädde 0.8 dl 36%

Salt och peppar 0%

Kryddgrönt till garnering 0%

 

Kockskolan:

Om ljusa såser > Äts ej

Om vinsåser > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > Äts ej

Sås till gratäng-stuvning> Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Ansa och finhacka lök, purjolök och selleri. Finhacka persilja. Spar persilja eller tunt skivad purjo till garnering (till soppa).
  2. Stek i kastrull lök och selleri med smör några minuter utan att bränna.
  3. Tillsätt mjöl och blanda. Låt steka i 3 minuter.
  4. Tillsätt vin och buljong. Låt sjuda i 30 minuter.
  5. Passera i en sil och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt grädde och persilja. Rör om, smaka av med kryddor.
  6. Soppa: Häll upp och garnera med persilja eller purjoskivor.
  7. Sås: Är "soppan" för lös, tillsätt lite ljus stärkelsemjöl och låt sjuda i 5 minuter.

Kockens kommentar

Receptet passar som förrättssoppa, eller som ljus sås till ljust kött, grönsaksrätter och som sås till gratäng eller stuvning.

Fler recept inom Ljusa såser, veloutesåser

Liknande recept som Velouté au vin blanc, ljus vitvinssås till sås eller soppa