Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Anklår+bröst med skinn

2.0 

styck

Salt och peppar

 

 

Paprika röd el. gul

2.0 

styck

Chilifrukt färsk

1.0 

styck

Squash

1.0 

styck

Lök t.ex. silverlök

1.0 

styck

Matfett till stekning

 

 

 

Sås:

 

Apelsinjuice

3.5 

dl

Strösocker

2.0 

msk

Sherry (torr)

1.5 

cl

Smör kallt

100.0 

gram

 

Tillbehör:

 

Ris

3.0 

dl

el. potatis

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas anka >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Langhe Nebbiolo Fontanafredda

Kryddigt rött vin
Pris: 99 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 261

Kcal / portion: 1221

GBR (GI) / port: 5

Recept: 4883 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 20%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 469 gram)

Ingredienser

Visa:

Anklår+bröst med skinn 2.0 styck 58%

Salt och peppar 0%

Paprika röd el. gul 2.0 styck 1%

Chilifrukt färsk 1.0 styck 0%

Squash 1.0 styck 1%

Lök t.ex. silverlök 1.0 styck 1%

Matfett till stekning 0%

 

Sås:

Apelsinjuice 3.5 dl 3%

Strösocker 2.0 msk 2%

Sherry (torr) 1.5 cl 0%

Smör kallt 100.0 gram 15%

 

Tillbehör:

Ris 3.0 dl 18%

el. potatis 0%

 

Kockskolan:

Så lagas anka > Äts ej

Tillagning (1 tim )

Välj anklår och/eller ankbröst. Salta, peppra.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Ansa köttsidan på anklåren fritt från ytliga hinnor och senor.
  3. Tillbehör: Tillaga ris eller potatis som tillbehör. Ansa och strimla grönsaker. Hasselbackspotatis enligt recept nedan tar cirka 1 timme.
  4. Lår: Stek låren snabbt på hög värme i smör, så att de får färg. Salta. Sätt in i ugn 30 minuter.
  5. Ankbröst: Stek fettsidan först på hög värme, sedan på lägre värme för att inte svartbränna. Totalt 10-15 minuter. Salta, fettsidan rikligt. Sätt in i ugn cirka 30 minuter, eller vänd och stek köttsidan 5-10 minuter. Kärntemperatur 63°C. Låt köttet vila i 5-10 minuter.
  6. Grönsaker: Stek grönsakerna i matfett på medelvärme cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  7. Sås: Värm upp apelsinjuice i en kastrull. Tillsätt socker och sherry. Låt småkoka 2-3 minuter. Vispa ner klickvis iskallt smör i såsen.

Kockens kommentar

Här serveras en smörsås till ankan. Man kan också servera en klassisk fransk apelsinsås till ankan, Sauce ā la orange. Se recept via länk nedan.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn.

Receptet reviderat 2020

Passar till

Hasselbackspotatis

Pilaffris

Sauce ā la orange

Lyxig apelsinsås till anka

Fler recept inom Anka och gås

Liknande recept som Apelsinanka