Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 130

Kcal / portion: 130

GBR (GI) / port: 1
Recept: 781 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 4%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Apelsin hel 4.0 styck Äts ej
Ankbuljong/fond avfettad 4.5 dl 3%
el. hönsbuljong/fond Äts ej
Strösocker 3.0 msk 22%
Rödvinsvinäger 0.5 dl 2%
Madeira 1.5 dl 25%
el. portvin 0%
Arrowrot 2.0 msk 8%
Apelsinlikör 2.5 msk 16%
Angostura Orange Bitters 2.0 droppar %
Smör rumsvarmt 2.0 msk 25%
Vattenreduktion -1.5 dl -0%
Kockskolan:
Så förväller man > Äts ej
Så avfettar man > Äts ej
Så deglaserar man > Äts ej
Om stekskysås > Äts ej
Om vinsåser > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Kock: Julia Child
Tillagning (45 min )
- Ankbuljong tillagas i förväg av krås och köttrester på samma sätt som mörk kycklingbuljong. Läs mer > Om fågel-/hönsbuljong. Tidsåtgång här ej medräknad.
- Apelsiner: Skala av det orangea ytskalet med potatisskalare till strimlor. Resten av apelsinen skalas och klyftas. Klyftorna förvälls (< 30 sek.) i hett vatten, skalas och användas till garnityr.
- Koka upp vatten och sjud strimlorna i 15 minuter. Häll bort vattnet och klappa skalen torra med hushållspapper. 1/3-del används till ankan och resten till sås.
- Grundsås: Medan ankan tillagas tillreds såsen.
- Koka socker och vinäger över måttlig värme flera minuter tills blandningen förvandlats till mörkbrun sirap. Ta den genast av värmen, den får inte bli bränd, och vispa ner 1 deciliter ankbuljong. Låt sjuda någon minut under omrörning tills sirapen har lösts upp. Sätt sedan till resten av buljongen.
- Blanda arrowrot med lite starkvin och tillsätt detta i såsen liksom apelsinstrimlorna. Låt sjuda i 3-4 minuter tills såsen är klar, genomskinlig och en aning simmig. Smaka av. Ställ åt sidan.
- Steksky: När ankan är klar avlägsnas så mycket fett som möjligt ur ugnsplåten eller stekgrytan. Ställ på hög värme (plåt på två plattor). Tillsätt starkvin och vispa ur med stålvisp de koagulerade köttsafterna på botten. Sila ner i ren kastrull och koka ihop till 2-3 matskedar.
- Tillsätt stekskyn i grundsåsen och sjud upp den. Smaka av med apelsinlikör lite i taget. Såsen skall ha en behaglig apelsinsmak och inte vara för söt. Några droppar orange bitter eller citronjuice motverkar sötma.
- Montera: Vispa ner några klickar mjukt smör strax innan servering.
Kockens kommentar
Detta är en så kallad stekskysås, läs mer > Om stekskysås. Saknas ankbuljong kan man till nöds använda mörk hönsbuljong/fond, eller tillaga en smörsås som i recept Apelsinanka. Se dito via länk nedan.
Passar till
Fler recept inom Ljusa såser, veloutesåser
Liknande recept som Sauce ā la orange, apelsinsås
-
Velouté, ljus grundsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce supręme, superb ljus gräddsås
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel gräddsås
Tid: 8 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mannerströms vitvinssås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugn
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Larent Nadiras
-
Velouté au vin blanc, ljus vitvinssås till sås eller soppa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce normande, krämig ljus sås till fisk, skaldjur och komage
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce ā la orange, apelsinsås
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Bigarade Sauce, lyxig apelsinsås till anka
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Bercy, ljus vitvinssås till kött eller fisk
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan