För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sprängd (rimmad) gås utan krås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 8

Gås hel utan skinn

6.0 

kilo

Salt

2.0 

dl

Strösocker

1.0 

dl

Salpeter

0.5 

tsk

 

Lag:

 

Vatten till lag

8.0 

liter

Salt till lag

5.0 

dl

Strösocker till lag

2.5 

dl

 

 

Kockskolan:

 

Så kokas fågel >

 

 

Så rimmar man >

 

 

Om krås >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Franziskaner Hefe Dunkel

Mörkt veteöl
Pris: 19 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 332

Kcal / portion: 538

GBR (GI) / port: 0

Recept: 4306 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 49%

Fett: 15%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 162 gram)

Ingredienser

Visa:

Gås hel utan skinn 6.0 kilo 100%

Salt 2.0 dl Äts ej

Strösocker 1.0 dl Äts ej

Salpeter 0.5 tsk Äts ej

 

Lag:

Vatten till lag 8.0 liter Äts ej

Salt till lag 5.0 dl Äts ej

Strösocker till lag 2.5 dl Äts ej

 

 

Kockskolan:

Så kokas fågel > Äts ej

Så rimmar man > Äts ej

Om krås > %

Tillagning (2 tim 30 min + 120 tim )

  1. Dag 1: Tag ur kråset (inälvor, hals och gumpfett) som är instoppat i gåsen. Detta används separat (se > Om krås). Skölj gåsen väl. Torka av. Blanda salt, socker och salpeter och gnid in gåsen väl både invändigt och utvändigt.. Lägg gåsen på svalt ställe i ett dygn.
  2. Dag 2: Koka upp saltlagen. Låt den sedan kallna. Lägg ner gåsen i vätskan. Fyll på med vatten och lägg på en tyngd så att vätskan täcker gåsen. Låt ligga i lag 2-3 dygn.
  3. Dag 4 el. 5, tillagning: Skölj av gåsen och bind ihop den. Koka upp osaltat vatten i en stor kastrull. Lägg i gåsen med bröstet upp. Gåsen skall täckas av vatten. Låt sjuda i 1,5-2,5 timme, tills köttet är mört. Koktid beroende på gåsens ålder.
  4. Tillbehör: Tillred under tiden tillbehör. Klassiskt är brynta kålrötter, rödkål eller grönkål, frusen pepparrotsgrädde eller pepparrotssås, samt potatismos eller råstekt potatis. Lättkokta äppelklyftor och urkärnade katrinplommon passar och bra till maten.
  5. Tranchera & servera: Skär upp gåsen och servera den varm. Den kan med fördel även serveras kall. Låt den i så fall kallna i sitt spad, varefter det är mycket lättare att skära upp gåsen snyggt. Lägg upp på eget fat och servera varma tillbehör för sig.

Kockens kommentar

"Sprängd" är ett gammat uttryck för rimmad (insaltad), det vill säga kött som fått ligga en tid i saltlag. En äldre gås tillagad i ugn blir seg och svåräten. Läggs den i saltlag mjukas bindväven upp.

Läs mer > Så lagas gås.

Tips: Sätt på grillen och lägg in stora bitar av gåsen för att få en bränd skinnyta.

Passar till

Gratinerad potatispuré

Rödkål

Skånsk brunkål

Smörslungad brysselkål

Pepparrotsgrädde

Sauce ā la orange, apelsinsås

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Anka och gås

Liknande recept som Sprängd (rimmad) gås utan krås