Glaserade ankbröst med hasselbackspotatis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Glaserade ankbröst med hasselbackspotatis

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Ankbröst med skinn

3.0 

styck

 

Glasyr:

 

Honung flytande

1.0 

dl

Ingefära färskriven

1.0 

msk

Citron juice+fruktkött

0.5 

styck

Spiskummin mald

1.0 

tsk

Salt och svartpeppar

 

 

 

Hasselbackspotatis:

 

 

Potatis

8.0 

styck

Smör

50.0 

gram

Riven ost

0.5 

dl

el. ströbröd

 

 

Salt

 

 

 

Tillbehör:

 

Purjolök

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om glasyr, glasering >

 

 

Så lagas anka >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Château de Seguin

Kryddigt rött vin
Pris: 89 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 331

Kcal / portion: 1273

GBR (GI) / port: 7

Recept: 5091 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 26%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 385 gram)

Ingredienser

Visa:

Ankbröst med skinn 3.0 styck 70%

 

Glasyr:

Honung flytande 1.0 dl 9%

Ingefära färskriven 1.0 msk 0%

Citron juice+fruktkött 0.5 styck 0%

Spiskummin mald 1.0 tsk 0%

Salt och svartpeppar 0%

 

Hasselbackspotatis: %

Potatis 8.0 styck 11%

Smör 50.0 gram 7%

Riven ost 0.5 dl 1%

el. ströbröd Äts ej

Salt 0%

 

Tillbehör:

Purjolök 1.0 styck 1%

 

Kockskolan:

Om glasyr, glasering > Äts ej

Så lagas anka > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Glasyr: Riv ingefära. Blanda ingredienserna och låt stå i rumstemperatur i 1 timme. Läs mer > Om glasering.
  2. Hasselbackspotatis: Tillred enligt separat recept (länk nedan). Tidsåtgång cirka 1 timme. 
  3. Anka: Sätt ugnen på 125°C.
  4. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek fettsidan i cirka 5 minuter. Vänd och stek den andra sidan 1-2 minuter.
  5. Lägg brösten med fettsidan upp i en ugnssäker form. Stick in en stektermometer. Sätt in i ugn cirka 20 minuter.
  6. Pensla köttsidorna med glasyr när kärn­temperaturen är cirka 55°C. Ta ut köttet vid 58°C. Låt köttet vila cirka 10 minuter.
  7. Tillbehör: Rensa purjolök. Skär i 8 centimeters bitar. Koka upp vatten och förväll i cirka 2 minuter.

Kockens kommentar

Anka är fet mat, men det mesta av fettet sitter i skinnet. Här beräknas portions- och näringsvärden utifrån att man inte äter fettkappan (skinnet). Portionsvikt 135 gram rent kött och kalorimängd 200 Kcal/portion. Äter man även kappan väljs ingrediens "Ankbröst, skinnet äts", vilket ger en portionsmängd på 180 gram (+33%) och 890 Kcal/portion (+143%). En ansenlig ökning med andra ord. Behåll skinnet på vid tillagning och skär bort det på tallriken. Tänk på att inte heller använda skyn som är mycket fet, om man vill undvika fett.

Portionsberäkning: Ett normalstort ankbröst inköpt i butik väger runt 300 gram varav skinnkappan utgör cirka 25% = köttvikt 225 gram. Köttet vikt minskar cirka 20% vid tillagning, vilket ger tillagad köttvikt av 180 gram. En normal portionsvikt är cirka 140 gram för en måltid utan förrätt (dvs 1 bröst = 1,3 portioner). Äter man även skinnet blir ätbart 300 x 0,8 = 240g/140 = 1,7 portioner. Generellt brukar 3 normalstora ankbröst vara lagom till 4 portioner. Läs mer > Klicka på ingrediensen ankbröst.

Tillhörande recept

Hasselbackspotatis

Sauce ā la orange, apelsinsås

Fler recept inom Anka och gås

Liknande recept som Glaserade ankbröst med hasselbackspotatis