Ugnslagat ank- eller gåsbröst med rödlökssky, brysselkål, äpple och hasselbackspotatis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ugnslagat ank- eller gåsbröst med rödlökssky, brysselkål, äpple och hasselbackspotatis

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Ankbröst utan skinn

3.0 

styck

el. gåsbröst

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Hasselbackspotatis:

 

 

Potatis

4.0 

st stora

Smör

20.0 

gram

Riven ost

0.5 

dl

el. ströbröd

 

 

Salt

2.0 

krm

 

Tillbehör:

 

Brysselkål

250.0 

gram

Äpple utan skal

2.0 

styck

Smör

2.0 

msk

 

Skysås:

 

Rödlök

2.0 

styck

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Matfett till stekning

2.0 

msk

Rödvin

2.0 

dl

Honung

2.0 

msk

Kalvfond koncentrerad

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas anka >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

i Castei Ripasso

Kryddigt rött vin
Pris: 119 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 133

Kcal / portion: 626

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2505 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 5%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 472 gram)

Ingredienser

Visa:

Ankbröst utan skinn 3.0 styck 32%

el. gåsbröst 0%

Salt och peppar 0%

 

Hasselbackspotatis: %

Potatis 4.0 st stora 16%

Smör 20.0 gram 6%

Riven ost 0.5 dl 3%

el. ströbröd Äts ej

Salt 2.0 krm 0%

 

Tillbehör:

Brysselkål 250.0 gram 3%

Äpple utan skal 2.0 styck 5%

Smör 2.0 msk 8%

 

Skysås:

Rödlök 2.0 styck 5%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Matfett till stekning 2.0 msk 8%

Rödvin 2.0 dl 6%

Honung 2.0 msk 6%

Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 2%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så lagas anka > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Skysås: Skala och skiva rödlök och vitlök.
  2. Hetta upp matfett i en stekkastrull. Fräs löken i cirka en minut. Tillsätt vin, honung och kalvfond. Salta och peppra. Låt småputtra på svag värme under lock i cirka 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 175°C.
  4. Potatis: Tillaga hasselbackspotatis enligt separat recept (länk nedan). Det tar totalt cirka 1 timme.
  5. Bröst: Salta och peppra ank-/gåsbrösten. Hetta upp en stekpanna på hög värme. Lägg i brösten med fettsidan nedåt. Stek i 3-5, vänd och stek i ytterligare 1-2 minuter.
  6. Stick in en stektermometer. Lägg över på ugnsgallret. Brösten är klara efter cirka 30 minuter vid innertemperatur 63°C.
  7. Tillbehör: Koka upp lättsaltat vatten. Koka brysselkålen i 2-5 minuter. Låt rinna av i durkslag. Smält smör. Kärna ur och skiva äpplen tunt.
  8. Servera. Skiva köttet och lägg upp. Häll det smälta smöret på äpplena och brysselkålen.

Kockens kommentar

Energi: Anka är fet mat, men det mesta av fettet sitter i skinnet. Här beräknas portions- och näringsvärden utifrån att man inte äter fettkappan (skinnet). Portionsvikt 135 gram rent kött och kalorimängd 200 Kcal/portion. Äter man även kappan väljs ingrediens "Ankbröst, skinnet äts", vilket ger en portionsmängd på 180 gram (+33%) och 890 Kcal/portion (+143%). En ansenlig ökning med andra ord. Behåll skinnet på vid tillagning och skär bort det på tallriken. Tänk på att inte heller använda skyn som är mycket fet, om man vill undvika fett.

Portionsberäkning: Ett normalstort ankbröst inköpt i butik väger runt 300 gram varav skinnkappan utgör cirka 25% = köttvikt 225 gram. Köttet vikt minskar cirka 20% vid tillagning, vilket ger tillagad köttvikt av 180 gram. En normal portionsvikt är cirka 140 gram för en måltid utan förrätt (dvs 1 bröst = 1,3 portioner). Äter man även skinnet blir ätbart 300 x 0,8 = 240g/140 = 1,7 portioner. Generellt brukar 3 normalstora ankbröst vara lagom till 4 portioner. Läs mer > Klicka på ingrediensen ankbröst.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn.

Receptet reviderat 2020


Passar till

Hasselbackspotatis

Sauce ā la orange, apelsinsås

Fler recept inom Anka och gås

Liknande recept som Ugnslagat ank- eller gåsbröst med rödlökssky, brysselkål, äpple och hasselbackspotatis